• home
 • video
 • pas verschenen

  Onverslaanbare Franse kolos Riner volgt zichzelf op in de +100-categorie

  Riner won in zijn carrière al 8 WK's, 5 EK's en 2 maal olympisch goud

  In de judocategorie boven de 100 kg is de logica volledig gerespecteerd: achtvoudig wereldkampioen Teddy Riner heeft er de gouden medaille weggekaapt, zij het op minder autoritaire wijze dan vooraf gedacht.

  Al jarenlang domineert de Fransman Teddy Riner de zwaarste judocategorie. Met zijn 2,03 meter en 137 kilogram boezemt de judoka zijn opponenten al angst in voor ze de tatami opkomen.

  Riner is achtvoudig wereldkampioen, vijfvoudig Europees kampioen en regerend olympisch kampioen, maar in Rio had hij het toch niet onder de markt.

  Enkel in zijn eerste kamp kon Riner zijn tegenstander, een Algerijn, met ippon vloeren. Nadien had hij op weg naar de finale twee keer genoeg aan een waza-ari.

  Ook in de finale liep het niet van een leien dakje. Tegen de Japanner Hisayoshi Harasawa werd er de volle vijf minuten lang niet gescoord, maar omdat Riner een bestraffing minder had gekregen dan Harasawa, mocht hij toch de olympische titel vieren.

  Ook de duels om de twee bronzen plakken leverden animo op. Eerst deed de Braziliaan Rafael Silva de Carioca Arena op zijn grondvesten daveren door een Azeri met yuko te vloeren. Enkele minuten later ging de judohal nog eens uit zijn dak toen de Israëliër Sasson, die eerder op het toernooi nog onrespectvol behandeld werd door een Egyptenaar (zie: Lees ook), de Cubaan Garcia versloeg.

  Podium judo +100kg (mannen)
  1.Teddy Riner (Fra)
  2.Hisayoshi Harasawa (Jap)
  3.Rafael Silva (Bra)
  3.Or Sasson (Isr)