• home
 • video
 • pas verschenen

  Eerste dag baanwielrennen: Bradley Wiggins, drie olympische records en één wereldrecord

  Bradley Wiggins reed met zijn achtervolgingsploeg naar de beste tijd.

  0 / 0

  Bradley Wiggins reed met zijn achtervolgingsploeg naar de beste tijd.

  De baanwielrenners zijn vandaag aan hun Olympische Spelen begonnen, en hoe! In de kwalificaties van de ploegenachtervolging bij de vrouwen sneuvelde meteen een wereldrecord en ook de teamsprint bij de mannen leverde direct drie olympische records op. Als klap op de vuurpijl reed ook ene Sir Bradley Wiggins zijn eerste meters op deze Spelen.

  De Britse sprintploeg was de eerste ploeg die vandaag mocht schitteren in het baanwielrennen. Hindes, Kenny en Skinner toonden met 42'562" meteen hun gouden ambities en fietsten in de kwalificaties met ogenschijnlijk gemak een olympisch record van de tabellen.

  De Nieuw-Zeelandse concurrenten lieten zich niet intimideren door hun Britse tegenhangers, want het nieuwe olympisch record teamsprint was nog maar enkele minuten oud of de Kiwi's hadden het al verbeterd. 

  Met 42"535 worpen de Nieuw-Zeelanders zich op als de grote uitdagers voor de ongenaakbaar gewaande Britten. In een gedroomde finale stonden de twee tegenover elkaar voor de gouden medaille. 

  Daarin bewezen de Britten nog maar eens dat zij de onbetwiste heersers zijn van de teamsprint. Hindes, Kenny en Skinner verbeterden met 42"440 voor de derde keer in een avond het olympisch record en fietsten weg met het eerste goud van dit olympisch baantoernooi.

  Britse vrouwen breken wereldrecord ploegenachtervolging

  Tussendoor deden de Britse vrouwen van de ploegenachtervolging zo mogelijk nog beter dan hun mannelijke tegenhangers van de ploegsprint. Katie Archibald, Laura Trott, Joanna Rowsell-Shand en Elinor Barker fietsten met 4'13"260 het wereldrecord van de tabellen in hun kwalificatie.

  Daarmee hielden de Britse dames hun concurrenten uit Australië (4'14"286) op meer dan een seconde. Afwachten dus of Archibald en co hun wereldrecord morgen in de finales nog scherper kunnen stellen.

  Eerste meters Bradley Wiggins in de ploegenachtervolging

  Misschien wel het grootste moment van deze avond was uiteraard de intrede van Sir Bradley Wiggins op de wielerbaan in Rio. De Britse ex-Tourwinnaar rijdt op deze Olympische Spelen zijn laatste grote wielerwedstrijd en wil schitteren in de ploegenachtervolging.

  Wiggins verbrak aan de zijde van Edward Clancy, Steven Burke en Owain Doull net niet het wereldrecord in zijn kwalificiatiewedstrijd. De Brit spaarde zich bovendien voor de finale van morgen door halverwege de wedstrijd de rol te lossen bij zijn ploegmaats.

  Kijk hieronder naar Sir Bradley Wiggins in de ploegenachtervolging:

  Voor de Nederlanders verliep de teamsprint iets minder goed: