• home
 • video
 • pas verschenen

  Ayana wint op 10.000 meter eerste atletiekgoud in fabuleus wereldrecord

  Het oude wereldrecord stond al drieëntwintig jaar op de tabellen.

  0 / 0

  Het oude wereldrecord stond al drieëntwintig jaar op de tabellen.

  De Ethiopische Almaz Ayana heeft de 10.000 meter gewonnen. In een razendsnelle race liep Ayana bijna een halve wedstrijd alleen en won het eerste atletiekgoud van de Spelen. Vivian Cheruiyot pakte zilver voor Kenia, titelverdedigster Dibaba werd derde.

  De Keniaanse dames hadden er duidelijk zin in. Schaduwfavoriete Vivian Cheruiyot, de bronzen medaille van Londen, liet haar landgenote Nawowuna van bij de start op kop lopen en met resultaat. Het pak van maar liefst 37 loopsters werd op een lint getrokken.

  Alice Nawowuna, zelf outsider voor een medaille, decimeerde de kop van de wedstrijd tot acht loopsters. Iets over halfweg kwam de aanval dan niet uit Keniaanse, maar uit Ethiopische hoek. Topfavoriete Almaz Ayana legde al haar troeven op tafel.

  Vivian Cheruiyot deed er nog alles aan om het gat met Ayana te dichten, maar ze bleef op enkele tientallen meters hangen. De Ethopische stoomde intussen door en bleef sneller lopen dan het veelbesproken wereldrecord van de Chinese Wang Junxia.

  Cheruiyot moest zich neerleggen bij de zilveren plak, terwijl titelverdedigster Dibaba in de achtergrond voorbij Nawowuna naar de derde plek was gelopen, maar alle aandacht ging uiteraard naar Almaz Ayana.

  De kersverse olympische kampioene liep maar liefst 14 seconden sneller dan het oude wereldrecord. Cheruiyot, Dibaba en Nawowuna liepen dan weer respectievelijk de tweede, derde en vierde snelste 10.000 meter ooit.

  Ayana: "Training en geloof zijn mijn doping"

  Voor de critici die haar wereldrecord niet geloofwaardig vinden, heeft Ayana meteen een antwoord klaar. "Ik heb drie dingen te zeggen. Ten eerste heb ik me specifiek voorbereid voor de 10.000 meter. Ten tweede bid ik erg veel en God geeft me al mijn kracht. Mijn training en mijn geloof zijn mijn doping. Tenslotte wil ik nog zeggen dat mijn prestatie zo helder is als kristal.

  Ivan Sonck: "Dit is een ultrasnelle baan"

  Niet enkel voor Ayana was het een razendsnelle race, want naast haar nieuwe wereldrecord liepen nog tien dames een persoonlijk of nationaal record. Maar daar is niet per se iets verdacht aan, zegt voormalig sportjournalist Ivan Sonck.

  "Als er vier of vijf atletes een erg snelle race lopen, worden de andere dames als het ware meegezogen of ze willen zo lang mogelijk aanklampen. Bovendien zijn de Spelen het hoofddoel voor al deze atletes die hier op hun best aan de start komen."

  "Bovendien wordt er in Rio op een erg snelle baan gelopen", voegt Ivan Sonck nog toe. "Deze piste is gemaakt van hetzelfde materiaal als die van de laatste wereldkampioenschappen, waar de atleten ook al spraken over een ultrasnelle baan. Dat zal ook nog blijken in de sprintnummers."

  uitslag 10.000m vrouwen
  1Almaz Ayana (Eth)29:17.45 (WR)
  2Vivian Cheruiyot (Ken)29:32.53
  3Tirunesh Dibaba (Eth)29:42.56
  4Alice Nawowuna (Ken)29:53.51
  5Betsy Saina (Ken)30:07.78
  6Molly Huddle (VSt)30:13.17
  7Yasemin Can (Tur)30:26.41
  8Burka Gelete (Eth)30:26.66