• home
 • video
 • pas verschenen

  Antwerp gaat samenwerken met Chinese club van Hulk

  CEO van Antwerp Patrick Decuyper trekt de kaart van de jeugd.

  De Chinese topclub Sjanghai International Port Group (SIPG) gaat in de toekomst samenwerken met Antwerp (RAFC). De uitwisseling van talent en expertise moet de jeugdwerking van beide clubs sterker maken. CEO van Antwerp Patrick Decuyper: "Investeren in de jeugd is essentieel om resultaten te boeken".

  Na tal van Engelse clubs uit de Premier League als Manchester City en West Bromwich Albion, heeft de Chinese voetbalmarkt nu ook Antwerpen veroverd.

  De Chinese topclub SIPG nam eind juni nog de Braziliaanse aanvaller Hulk over van Zenit Sint-Petersburg voor een recordbedrag van 55,8 miljoen euro. Nu stort de club zich ook op Antwerp, dat volgend seizoen uitkomt in divisie 1B van het Belgische profvoetbal.

  SIPG maakte een uitgebreide evaluatie van verschillende Belgische clubs, maar koos uiteindelijk naar eigen zeggen voor Antwerp omwille van de gelijkaardige visie op het jeugdvoetbal en de historische parallellen tussen beide havensteden.

  Antwerp-voorzitter Patrick Decuyper laat op de website van de club weten vereerd te zijn. "We mogen fier zijn dat een topclub als SIPG kiest voor onze club als partner voor zijn jeugdwerking. Investeren in de jeugd is essentieel om resultaten te boeken en op dat vlak kunnen wij elkaar versterken. Zij hebben een enorm potentieel aan talent, terwijl wij de expertise hebben om van dat talent topspelers te maken."

  Project past binnen de ambitie van China om WK te organiseren

  Zowel Antwerp als SIPG laten er geen gras over groeien. Eind deze maand zullen de eerste jonge Chinese talenten al instromen in de opleiding van de jeugdacademie van RAFC. Zij zullen begeleid worden door Sven Jacques en Antwerp-speler Wim De Decker, die vorig seizoen niet veel aan spelen toekwam en met dit project een nieuwe uitdaging krijgt.

  In de toekomst zullen er ook gemeenschappelijke trainingskampen georganiseerd worden. Bovendien staat er in Gazet van Antwerpen te lezen dat Belgische trainers ook hun kennis zullen delen met hun collega's in Sjanghai.

  China wil in 2030 of 2034 graag het WK-voetbal organiseren, maar wil daar natuurlijk niet voor schut gezet worden. Daarom wil het Aziatische land nu al zoveel mogelijk het niveau van de eigen jeugd opkrikken. Als ze het WK weten binnen te halen, wil het met een competitieve ploeg aan de start komen.

  Bosuil eerder al kweekvijver voor jong voetbaltalent

  Het is niet de eerste keer dat Antwerp in zee gaat met een buitenlandse club. In het verleden werkte RAFC ook al samen met Manchester United. Onder anderen de Belg Ritchie De Laet, die dit jaar met Leicester kampioen werd in Engeland speelde even op de Bosuil.

  Het samenwerkingsverband met SIPG past in hetzelfde rijtje en moet bijdragen aan het hogere doel van Antwerp. Zo snel mogelijk weer een plaatsje veroveren in de eerste klasse van het Belgische voetbal. Vorig seizoen verspeelde RAFC de titel in de toenmalige tweede klasse.

  Het speelde op de laatste speeldag gelijk tegen titelconcurrent Eupen, dat omwille van licentieproblemen van White Star alsnog kampioen werd en naar de eerste klasse promoveerde. Dit jaar wil Antwerp onder leiding van coach Fred Vanderbiest opnieuw een gooi doen naar de titel.

  Antwerp kondigt samenwerking met Chinese club aan op Twitter: