• home
 • video
 • pas verschenen

  "Voor het eerst in jaren kunnen of moeten zes teams kampioen worden"

  De trainers lijken de nieuwe sterren van de Premier League.

  Voor de vele fans van de Premier League is het aftellen voorbij. Morgen gaat de bal in de meest mediagenieke competitie ter wereld opnieuw aan het rollen. Sporza-journalist Aster Nzeyimana is volger van het eerste uur en blikt vooruit. "Ik volg de Premier League en Championship al jaren en het is lang geleden dat ik zo "excited" ben."

  De favorieten: "City is titelfavoriet nummer een"

  Na de verrassende titel van Leicester City afgelopen seizoen hebben de grote clubs ingegrepen. Niet alleen een vers blik topspelers werd opengetrokken. Chelsea, Manchester City en Manchester United beginnen het seizoen met een nieuwe trainer.

  "Het wordt een extreem interessant kampioenschap. Voor het eerst in jaren kunnen en moeten misschien wel zes teams kampioen worden: City, United, Chelsea, Arsenal, Tottenham en in mindere mate Liverpool", zegt Nzeyimana. "Ze willen allemaal op z'n minst in de top vier eindigen."

  "De titelfavoriet is voor mij Manchester City. Het team was al vrij volmaakt en op cruciale posities hebben ze veel kwaliteit bijgekocht. Het grootste probleem vorig seizoen lag achterin. City staat of valt nog altijd met de aanwezigheid van Vincent Kompany. Cruciaal wordt daarom hoeveel matchen ze dit seizoen uit Kompany kunnen halen, maar John Stones is een goede aanwinst."

  "Op het middenveld is Ilkay Gündogan de perfecte pasmunt voor Fernando en Fernandinho. Twee aardige voetballers, maar in mijn ogen te weinig om prijzen te pakken. Ook Nolito vind ik een slimme transfer, voor weinig geld."

  "Als iemand Ferguson kan opvolgen dan is het Mourinho"

  "Iedereen kijk uit naar de confrontatie van City-trainer Guardiola met zijn goede vriend Mourinho. Manchester United trok Pogba en Ibrahimovic aan, maar ze haalde ook Mkhitaryan en Bailly. Eigenlijk is het dus van moeten, maar toch denk ik dat Mourinho voor de titel een jaar respijt zal krijgen." 

  "In de voetsporen van sir Alex Ferguson treden was de minst begeerde job ter wereld. David Moyes heeft zich daar helemaal aan verbrand. Maar als iemand het kan, is het Mourinho. Hij durft harde beslissingen nemen en kan fantastisch omgaan met druk. Een plaats in de top drie is verplicht."

  "Een van de interessante randverhalen bij United wordt hoe Mourinho zal omgaan met Wayne Rooney. Wordt het zijn laatste seizoen? Zlatan heeft een snelle spits rond zich nodig en Mourinho heeft al gezegd dat Rooney niet op het middenveld zal spelen. Waar past hij dan in het systeem?"

  "Dat Chelsea een dramatisch vorig seizoen had, is een open deur intrappen. Ze hebben hun bankkluis dus opengebroken voor Batshuayi en Kanté. En ze hebben Antonio Conte aangesteld als trainer. Dat is een goede keuze, denk ik."

  "Conte belichaamt alles wat Chelsea vorig jaar miste: passie, motivatie en grinta. Vergeet niet dat het team dat twee jaar geleden kampioen werd bijna onveranderd is gebleven. Maar Courtois, Fabregas, Costa of Matic lieten het vorig seizoen allemaal afweten."  

  Outsiders: "Alles bij Tottenham begint bij Vertonghen en Alderweireld"

  Sinds vorig seizoen weten we dat outsiders een kans maken in de Premier League. Naar wie kijken we dan dit seizoen? "Ik noem Tottenham een titelkandidaat omdat het vorig jaar al fantastische dingen liet zien en het gevoel leeft dat hun jonge kern dit seizoen alleen een stap vooruit kan hebben gezet."

  "De ploeg is goed en de coach heeft verdedigende stabiliteit gebracht. Dat is heel belangrijk. Alles begint bij het centrale duo Vertonghen-Alderweireld."

  "Onder André Villas-Boas zagen mensen prachtige matchen die eindigden op 3-4, maar dan blijf je wel met nul punten achter. Ze hebben ook enkele goede transfers gedaan. Toch zet bijna iedereen ze in zijn prognose op plaats vijf. Omdat het de Spurs zijn."

  "Liverpool moet in de eerste plaats de top vier halen. Ze moeten opnieuw Europees spelen. Dat wordt een stapsgewijs proces. Zonder grote sterren te halen is de kern breder geworden. Het probleem blijft achterin liggen. De 30-jarige Klavan heb ik wel indrukwekkend zien spelen tegen Barcelona in de voorbereiding.  Daar verwacht ik wel iets van."

  "Aan Leicester City wil geen enkele analist zich verbranden. Zolang we niet weten of Vardy of Mahrez blijven, is het ook moeilijk om iets te zeggen. Ze hebben Kanté verloren, maar voor de rest hebben ze zich vooral in de breedte versterkt." 

  Financiële slagkracht: "Het geld sijpelt pas nu door naar de transferportefeuilles"

  De uitgavenbalans van alle Premier League-clubs staat midden augustus al op meer dan 900 miljoen euro aan spelers. Geen enkele competitie komt in de buurt. "Je ziet dat het grote geld dat Engelse clubs krijgen nu pas begint door te sijpelen naar de transferportefeuilles", zegt Nzyimana.

  "De transfer van Pogba is een goed voorbeeld. Het is heel belangrijk dat een topspeler eindelijk op het hoogtepunt van zijn kunnen voor United kiest. Of dat Kanté naar Chelsea gaat en niet naar Real. Dat heeft alles met financiën te maken."

  "Vroeger trokken vooral jonge spelers naar Engeland. Ze ontwikkelden zich en trokken dan voor 60 miljoen naar Real Madrid of Barcelona."

  "De bedragen die Britse televisiezenders betalen aan clubs swingen natuurlijk de pan uit, maar dat is ook omdat de Premier League nog de enige spannende competitie is. PSG, Bayern, Juventus en de grote drie in Spanje domineren compleet hun competities."

  "Op het Europese toneel is de Engelse speelstijl en het systeem het grote probleem. Organiseer geen voetbal op boxing day en iedereen wordt zot in Engeland. Ik denk dat Real, Barça en Bayern nog altijd een trapje hoger staan. Maar gezien de kwaliteit aan spelers bij de Engelse topclubs, is het toch niet logisch dat het verschil in onderlinge duels zo groot is."