• home
 • video
 • pas verschenen

  Kazak Balandin zwemt vanuit de buitenbaan naar olympisch goud

  Balandin zorgt voor de eerste zwemmedaille in de geschiedenis van Kazachstan.

  Dimitri Balandin heeft zich tot olympisch kampioen gekroond op de 200 meter schoolslag. De Japanner Yasuheri Koseki zwom 150 meter lang onder de wereldrecordsplit, maar in de laatste baanlengte stuikte hij helemaal ineen. De jonge Belg Basten Caerts strandde in de reeksen op deze afstand.

  Op de 200 meter schoolslag was het reikhalzend uitkijken of het wereldrecord van de Japanse zwemkeizer Akihiro Yamaguchi (2'07"01) zou sneuvelen. Diens landgenoot Ippei Watanabe had in de reeksen al indruk gemaakt met een olympisch record en wilde in de finale de oppergaai afschieten.

  Watanabe kwam in de finale echter nooit in het stuk voor, maar Yasuhiro Koseki - nog een Japanner - deed dat wel. Koseki leek lange tijd op weg om het wereldrecord te verpulveren. Na 150 meter pitste hij zelfs meer dan een seconde van die besttijd af, maar in de laatste 50 meter kwam hij niet sneller vooruit dan de legendarische Eric Moussambani.

  De schoolslagzwemmers stormden met zijn zevenen op een lijn op de zwembadwand af. UIteindelijk was het de Kazak Dimitri Balandin die tot zijn grote verbazing vanuit baan acht de olympische titel mocht vieren. Het wereldrecord doen sneuvelen, lukte uiteindelijk niet.

  Podium 200m schoolslag (mannen)
  1.Dmitriy Balandin (Kaz)2'07"46
  2.Joshua Prenot (VS)2'07"53
  3.Anton Choepkov (Rus)2'07"70

  Bekijk hieronder de finale met de ineenstortende Koseki: