• home
 • video
 • pas verschenen

  Georgiër stuurt Nikiforov naar huis in achtste finales

  Nikiforov kon tegen Gviniasjvili nooit een vuist maken.

  0 / 0

  Nikiforov kon tegen Gviniasjvili nooit een vuist maken.

  De Olympische Spelen zijn afgelopen voor Toma Nikiforov. In de achtste finales bleek de Georgiër Beka Gviniasjvili veel te sterk. Daarmee is de laatste Belgische judoka uitgeschakeld en zal het bij de bronzen judomedaille van Dirk Van Tichelt blijven.

  Gviniasjvili laat Nikiforov alle hoeken van de tatami zien

  Na zijn overwinning in de eerste ronde kreeg Toma Nikiforov een Georgiër voorgeschoteld. De 20-jarige Beka Gviniasjvili staat dertiende op de wereldranglijst, maar reeg de laatste maanden de sterke prestaties aan elkaar met zeges in Baku en Samsun.

  Nikiforov moest de wedstrijd tegen Gviniasjvili winnen om kans te maken op een medaille, maar het was de Georgiër die de kamp onmiddellijk in handen nam. Na één minuut scoorde de Georgiër een yuko en een halve minuut later voegde hij daar nog een waza-ari aan toe.

  Nikiforov stond er bij en keek er naar. Tegen de Georgiër vond hij nooit een opening, terwijl Gviniasjvili elke kans benutte. Na een nieuwe waza-ari mocht Nikiforov zijn koffers pakken.

  Nikiforov: "Alles ging goed, daarom komt dit extra hard aan"

  De nederlaag tegen Gviniasjvili kwam hard aan bij Toma Nikiforov, ook al wist hij dat de Georgiër een te duchten tegenstander was. "Ik had nog nooit tegen hem gekampt. Hij komt van een lagere gewichtsklasse, maar heeft de laatste maanden bijna iedereen verslaan."

  "Hij was constant sneller met zijn aanvallen en kampte alsof hij geen voorsprong had", analyseert Nikiforov, die zijn ontgoocheling verbeet. "De voorbereiding was zeer goed verlopen en alles ging goed, daarom komt dit extra hard aan."

  Dat hij pas over vier jaar een nieuwe kans krijgt, valt de huilende judoka zwaar. "Ik heb alles gegeven om op dit niveau te raken. Als het dan niet lukt, dan is dat hard. Maar ik kom sterker terug", herpakt hij zich.

  Nikiforov klopte taaie Iraniër in eerste ronde

  De loting was de 23-jarige Belg (IJF-9) al niet gunstig gezind geweest. In de eerste ronde beloofde de 25-jarige Javad Mahjoub (IJF-27) een gevaarlijke klant te worden. In hun vorige kamp had de Iraniër overtuigend gewonnen en de twee kennen elkaar goed van op training.

  Mahjoub bleek inderdaad een taaie tegenstander te zijn, maar kreeg één bestraffing meer dan de Belg. De Iraniër probeerde nog een score te versieren, maar het was Nikiforov die in de laatste seconde won met ippon.

  In de volgende ronde wachtte Beka Gviniasjvili, de nummer dertien van de wereld, op Nikiforov. De Georgiër haalde het in de eerste ronde van de Brit Benjamin Fletcher.