• home
 • video
 • pas verschenen

  Deburghgraeve: "Timmers is nu een nationale held"

  Pieter Timmers gaat vannacht en vanochtend overal over de tongen. Sporza-journalist Dirk Gerlo, cocommentator Sidney Appelboom en Fred Deburghgraeve, 20 jaar geleden goed voor goud in Atlanta, raken er niet over uitgepraat. "Ik wist dat het kon", zegt de voorganger van Timmers op Radio 1.

  Deburghgraeve en Timmers stonden onlangs met een gezamenlijk interview in de krant. De eerste zei toen: "Als je nu zegt dat je met een finale terugkomt, is de kans op een medaille klein. Je moet voor het hoogste gaan."

  "Ik wist dat een medaille zeker kon. Al blijft het natuurlijk een olympische wedstrijd, er kan veel gebeuren."

  "Als de coach en de zwemmer weet dat je goed zit, moet je erin geloven. Zo moet je vertrekken naar de Spelen. Je moet voor het hoogste gaan: aim for the stars to get to the moon!"

  Hoe kent Deburghgraeve Timmers? "Persoonlijk niet zo goed. Ik heb hem maar een paar keer ontmoet. Hij is bezeten door zijn sport en wil de beste zijn in wat hij doet. Daar heeft hij alles voor over. Dat typeert de groten. Dat heb je ook nodig, anders kom je er niet."

  Deburghgraeve toen en Timmers nu delen dezelfde coach, Ronald Gaastra. "We hebben allebei zowat hetzelfde ondergaan in heel onze carrière: de lange weg naar de top. Dan heb je elkaar veel te vertellen. We zitten op dezelfde golflengte."

  "Er zit een hele generatie tussen ons: 20 jaar. Dan is het altijd interessant om te horen hoe het vroeger en nu was."

  "Goed voor Timmers, voor zwemsport en voor Gaastra"

  Deburghgraeve weet wat er op Timmers zal afkomen: "Nu is hij nog in Rio en leef je nog op je eiland. Maar eenmaal terug in België, ben je een nationale held."

  Voor de ex-schoolslagzwemmer hoeft Timmers (28) nog niet te stoppen. "Hij kan nog wel even mee, de zwemmers worden ook almaar ouder. Waarom niet? Hij moet nu vooral genieten van zijn prestatie en dat in het zwembad tonen. Nu gaan de mensen hem willen zien."

  "Of ik nu een opvolger heb of niet, maakt voor mij niet uit. Maar voor het zwemmen is het goed. En ik ben ook heel tevreden voor Ronald, hij heeft bewezen dat hij als coach ook absolute wereldtop is. Niet alleen met mij heeft hij successen gehaald, maar ook met vele andere zwemmers."

  Gerlo: "Zeer diepe buiging voor Timmers"

  Dirk Gerlo gaf commentaar voor de radio bij de finale van Timmers. "Het was gewoonweg de race van zijn leven. De start was tot nu toe zijn grote probleem, maar hij meteen goed mee met twee snelle mannen naast hem."

  "Hij keerde onder 23 seconden en lag vijfde na 50 meter, wat al zeer, zeer sterk was. En toen zag je hem een tweede 50 meter afleggen, zoals ik hem nog nooit een 50 meter terug heb zien zwemmen. Hij is teruggekomen in de tweede tijd van alle zwemmers: in 24"84."

  "Alleen de uiteindelijke winnaar, de Australiër Kyle Chalmers, was nog sneller. Maar alle andere namen waren trager. Dat was fantastisch."

  "De laatste 5 meter lagen ze echt nog met vijf à zes op een lijn, maar wist Timmers toch nog perfect aan te tikken. Met de tweede tijd, ik viel bijna om op mijn stoel van verbazing, toen ik zijn tijd zag: 47"80. Dat is bijna een halve seconde beter dan zijn Belgische record. Op het moment dat hij het moest doen, heeft hij het gedaan."

  "Timmers is egoïstisch geweest, maar wist heel goed wat hij deed"

  Timmers presteerde op zijn top ondanks de commotie rond de 4x200-ploeg de voorbije dagen. "Het is toch niet niks geweest. Hij kreeg de zwartepiet toegespeeld: hij was de man die in de reeksen van de 4x200 weigerde aan te treden."

  "Timmers heeft gezegd: mijn doel is een finale zwemmen en proberen een medaille te pakken.Hij wist heel goed waarmee hij bezig was, hij heeft zijn eigen weg gekozen en is egoïstisch geweest. Maar in topsport moet je dat zijn, hij heeft alle sentiment opzijgeschoven. Ook natuurlijk aangestuurd door een coach die al eens een olympische kampioen mee had geboetseerd. De eigenzinnige samenwerking tussen die twee heeft resultaat opgeleverd. Ze hebben alle critici lik op stuk gegeven."

  Appelboom: "20 jaar geleden verwacht, nu niet verwacht"

  Gerlo praatte na de race ook met Appelboom: "Wat hij nu teweeggebracht heeft, is ook voor het zwemmen heel belangrijk, denk ik en hoop ik. Dus dat is de grootste buiging waard."

  "Ook naar Gaastra toe. 20 jaar geleden stonden wij hier hetzelfde interview te doen over Deburghgraeve. Wat Fred toen heeft teweeggebracht, was ongelooflijk. Maar toen hadden we het een beetje verwacht. En dit hadden we niet verwacht."

  "Hij heeft op één dag bijna een halve seconde afgedaan van zijn Belgisch record. Hij heeft heel die heisa over zich heen gekregen over de aflossing, al was die heisa terecht. Hij is er heel nuchter onder gebleven. Hij wist wat hij wou doen en heeft het ook gedaan."

  "Ik hoop dat dit de zwemwereld wakker schudt en zegt wat we wel allemaal kunnen en mogen doen."

  Over de race dan: "Alles was gewoon juist. Zijn start is niet zijn beste punt. Maar hij heeft zich mentaal heel goed kunnen visualiseren wat er ging gebeuren. En dan al die jaren dat hij er juist naast was, al zijn WK's en EK's, daar heeft hij zoveel uit kunnen leren. En dit was in één keer: bang. Het is duidelijk de race van zijn leven."