• home
 • video
 • pas verschenen

  De Smedt: "Belgisch zwemmen op dit kampioenschap was buitengewoon"

  "Timmers wist niet goed waar hij was na zijn race."

  Delegatieleider Eddy De Smedt zat gisteren aan de rand van het zwembad toen Timmers zilver pakte. Een onverwacht succes voor het Belgische team. "Ik heb er geen woorden voor. Het niveau van Belgische zwemmen op dit kampioenschap was het beste dat we al gezien hebben."

  Na vijf dagen heeft België al drie medailles op zak. Eddy De Smedt is uiteraard bijzonder gelukkig. "Dit is buitengewoon. Ik hoop dat het hier niet ophoudt, maar nu moeten we genieten van wat we al hebben: goud, zilver en brons."

  "Het zijn drie mooie medailles. Overtuigende medailles, telkens met klasse gewonnen. Dit zal uitstralen op de hele Belgische sport."

  De zilveren medaille van Timmers maakte De Smedt van erg dichtbij mee. "Vanwaar ik zat, dacht ik op het einde zelfs even: "hij zal toch niet winnen zeker", want zo close was het. Ik heb er geen woord voor. Het was echt ongelooflijk."

  "Dit was onverwacht. Je zag het ook aan zijn uitdrukking. Hij keek rond en wist niet waar hij precies was. Niemand kan je dat moment nog afnemen."

  "Als iedereen weer in België is, moet er gepraat worden"

  Is De Smedt door de medaille de commotie van de voorbije dagen vergeten? "Gisteren was een heel moeilijk moment. Je wist op voorhand dat die situatie bij de 4x200m moeilijk lag door de kalender, de sterke persoonlijkheden, ... Je probeert dan het beste te doen, maar ik zat er echt mee in. De atleten zijn altijd mijn voornaamste bekommernis."

  "In die zeer moeilijke omstandigheden hebben die jongens dan toch een ongelooflijke prestatie neergezet in de reeksen. Ik heb daar de grootste bewondering voor. Echt waar."

  "We haalden vier finales en toch werden er, terecht, een aantal opmerkingen gemaakt. Er zijn zeker een aantal dingen die we moeten meenemen naar de toekomst. Als iedereen weer in België is moet er gepraat worden. Ik zat er echt mee in, maar dan kom je naar hier en krijg je zo'n climax."

  "Nu moeten we dat allemaal even opzijzetten en genieten van dit moment. Ik denk dat de andere zwemmers nu ook ongelooflijk blij zijn met dit resultaat. Ik moet zeggen dat het zwemmen op dit kampioenschap buitengewoon geweest is. Het niveau van het Belgisch zwemmen op dit kampioenschap was het hoogste dat we al gehaald hebben."