• home
 • video
 • pas verschenen

  Boudeweel: "Wordt aartsmoeilijk voor Van Acker om nog medaille te pakken"

  Evi Van Acker zakte op de derde dag weg naar de tiende plaats. De verklaring: ziekte. "Ze moet op zoek naar een mirakel in de schaduw van Christus de Verlosser", vertelt Tom Boudeweel. "Een medaille pakken wordt aartsmoeilijk."

  Vandaag staat er geen zeilen op het olympische programma en die rustdag komt voor Evi Van Acker bijzonder gelegen. De Belgische medaillehoop kende gisteren een totale offday en staat pas tiende in het algemeen klassement. "Ze zag er echt niet goed uit", vertelt Tom Boudeweel, die het zeilen in Rio volgt.

  "Ze had haar boot geparkeerd en kwam dan grauw en grijs naar ons gestapt ondersteund door haar coach. Die noemde het een fysiek probleem waardoor ze haar kansen niet voluit kon verdedigen. Ze kreeg haar hartslag tijdens de race niet omhoog en kon haar normale snelheid niet ontwikkelen."

  "Het was een mix van de onwetendheid die knaagt, onmacht, de emoties van twee slechte races. Ik kan wel begrijpen dat er traantjes aan te pas kwamen. Het was ook een zware dag op het water met veel wind, hoge golven en regen. Normaal zijn dat de ideale omstandigheden voor een blok als Van Acker, maar ze had geen kracht om met dat bootje tegen die loodzware omstandigheden te vechten."

  "Aan haar voorbereiding kan dit alleszins niet liggen. Ze heeft er alles voor gedaan. Ze heeft vijf maanden in Rio gewoond en getraind. Op alle testevents en wedstrijden stond ze minstens op het podium. Ze is in alle opzichten een betere zeilster geworden. Het vertrouwen was er, de goesting was er, ze had rust in haar hoofd. Dit had niemand zien aankomen."

  "Zij gelooft er nog in, maar misschien tegen beter weten in"

  "Ze ging gisteren nog langs bij de teamdokter van het BOIC. Ik hoop dat ze een paardenmiddel krijgt zodat ze morgen opnieuw vol kan meestrijden. Een medaille? Zelf gelooft ze er nog in, maar ik weet niet of dat tegen beter weten in is. "

  "Opgeven zal ze zeker nooit doen. Van Acker is een vechter. Daarom deed het ook wel een beetje pijn om haar daar gisteren als een hoopje ellende te zien staan. Maar ik twijfel toch of haar medaillekansen nog groot zijn. De achterstand op de top drie is heel groot. Die moeten minstens nog een keer een steek laten vallen."

  "De resultaten van gisteren zullen ook zwaar doorwegen. Die 29e plaats op de tweede dag valt nog weg als slechtste resultaat, maar nu een 15e en 16e plek, dat tikt aan. Het wordt aartsmoeilijk, misschien zelfs onmogelijk, om nog een medaille te halen."

  "Er zijn nog vier gewone races en dan de medal race. Zij gooit de handdoek nog niet, dus ik ben echt benieuwd. Misschien moeten we toch een kaarsje branden. Van Acker moet vanaf morgen op zoek naar een mirakel in de schaduw van Christus de Verlosser."