• home
 • video
 • pas verschenen

  Anthony loodst Team USA voorbij Australië in hoogstaande partij

  De statistieken van Carmelo Anthony: 31 punten, 8 rebounds en 2 steals.

  0 / 0

  De statistieken van Carmelo Anthony: 31 punten, 8 rebounds en 2 steals.

  De Amerikaanse basketballers hebben Australië verslagen na een spektakelstuk om duimen en vingers van af te likken (98-88). Tweevoudig olympisch kampioen Carmelo Anthony kroonde zich met 9 driepunters tot Amerikaans olympisch topschutter aller tijden.

  Nadat China en Venezuela als aperitiefhapjes hadden gediend voor Team USA, wachtte met Australië een eerste echte test. Ook de Oceaniërs wonnen hun eerste twee groepsmatchen overtuigend.

  Spitant detail: de kern van Australië  telt net als die van de VS vier NBA-kampioenen: Mills (2014), Bogut (2015), Dellavedova (2016) en Baynes (2014) versus de Amerikanen Thompson, Green, Barnes (allen 2015) en Irving (2016).

  Op naar de aantrekkelijke wedstrijd zelf, die begon met een driepuntfestival langs beide zijden. Australisch center Andrew Bogut bracht zijn team nadien met sterk inside spel 24-17 voor, maar good old Carmelo Anthony hing de bordjes met 14 punten in het eerste quarter weer in evenwicht (29-29). Met die korven ging hij LeBron James voorbij als Amerikaans olympisch topschutter (zie: Lees ook).

  Ook in het tweede quarter bleef de VS zijn heil zoeken van achter de driepuntlijn, maar dat lukte maar sporadisch. Aan de overzijde van het parket was er mooier samenspel te aanschouwen. Patty Mills, back up-spelverdeler bij de San Antonio Spurs, leidde zijn team naar een 54-49-ruststand. Werk aan de winkel voor het Dream Team.

  Olympisch topschutter Carmelo trekt VS over de streep

  Een wellicht zeldzame donderpreek van Coach K wierp zijn vruchten af in de derde periode. De Verenigde Staten begonnen furieus met 9 onbeantwoorde punten, tot een Australische time-out soelaas (en opnieuw evenwicht) bracht. De VS dook uiteindelijk met drie punten voorsprong de laatste tien minuten in (70-67).

  Team USA speelde in het vierde quarter na enkele kostbare balverliezen nog even met vuur, maar Anthony gooide driepunters 7, 8 en 9 feilloos door het netje om zijn team de zege te bezorgen (98-88). De sterspeler van de New York Knicks sloot de partij af met 31 punten.

  Australië mocht zich op de borst kloppen dat het de VS, dat nu al 20 olympische matchen ongeslagen is, toch even kon doen wankelen. De kans dat beide ploegen elkaar in de finale nog een keer treffen, is realistisch.

  Topscorers Australië - VS
  AustraliëVerenigde Staten
  Patty Mills: 30 puntenCarmelo Anthony: 31 punten
  Andrew Bogut: 15 puntenKyrie Irving: 19 punten
  David Andersen: 13 puntenKevin Durant: 14 punten

  Dellavedova en Bogut vinden elkaar blindelings:

  Enkele tweets over de spannende groepsmatch:

  Stand in Groep A (Top 4 stoot door)
    #WWVPtn
  1.Verenigde Staten3306
  2.Australië3215
  3.Frankrijk3215
  4.Servië3124
  5.Venezuela2022
  6.China2022