• home
 • video
 • pas verschenen

  Yiang Yanmei heft minder dan lichtere gewichthefster maar is toch kampioene

  Xiang Yanmei met haar gouden medaille, de negende voor China.

  De Chinese Yiang Yanmei heeft het gewichtheffen tot 69 kilogram gewonnen met 261 kilogram. Opvallend: ze hief in totaal minder dan haar landgenote Deng Wei die de klasse tot 63 kilogram won met een wereldrecord van 262.

  Xian Yanmei is geen verrassende winnaar. Ze werd in 2013 en 2015 wereldkampioen. In 2011 pakte ze zilver op het WK.

  Ze begon ook in Rio het sterkst. Ze trok 116 kilogram, eentje meer dan de Kazachse Zhazira Zhapparkul en vier meer dan Sara Ahmed uit Egypte.

  In het stoten zagen we dezelfde waardeverhoudingen. Yanmei stootte 145 kilogram, haar Kazachse rivale 144. Ahmed was ook in het tweede onderdeel van het gewichtheffen de op twee na beste en mag logischerwijs mee op het podium.

  Opvallend: Xiang Mei scoorde met een totaal van 261 kilogram minder goed dan haar landgenote Deng Wei, die er in de klasse tot 63 kilogram met kop en schouders bovenuit stak en won met een wereldrecord van 262 kilogram.

  Het podium:

  1. Xiang Yanmei (Chn) - 261 kg
  2. Zhazira Zhapparkul (Kaz) - 259 kg
  3. Sara Ahmed (Egy) - 255 kg