• home
 • video
 • pas verschenen

  Verrassing van formaat: China verspeelt goud in 3m synchroonduiken

  Jack Laugher en Chris Mears zijn stomverbaasd na hun olympische triomf.

  0 / 0

  Jack Laugher en Chris Mears zijn stomverbaasd na hun olympische triomf.

  Niet de gedoodverfde favoriet China, maar wel Groot-Brittannië heeft zich naar het goud gedoken vanaf de 3 meter-plank in het nog steeds groene Maria Lenk Aquatics Centre. De Chinese droom om alle gouden duikmedailles op deze Spelen te veroveren, spat zo uiteen.

  Er blijven merkwaardige zaken gebeuren in het olympische duikbad. Nadat een wildgroei aan algen de kleur van het water al transformeerde, stond vanavond ook de synchroonduikcompetitie zelf op zijn kop.

  De Chinese vedette Qin Kai haalde zowel op de Spelen in Peking als Londen goud vanaf de 3m-plank én ook in Rio leek dat, wederom met een nieuwe partner, slechts een formaliteit te worden.

  In een regenachtige competitie lieten de Chinezen zich echter meer dan eens op een zeldzaam schoonheidsfoutje betrappen. Het Britse duo Laugher-Mears op zijn beurt sprong een foutloze én constante reeks. Met een fantastische laatste sprong (zie video) kwam Amerika nog piepen, maar de Britten gaven het goud niet meer uit handen.

  Na afloop heerste er dan ook enorme euforie om de eerste olympische gouden duikmedaille voor Groot-Brittannië (foto), bij de bronzen Chinezen kon er op het podium maar een zuur lachje vanaf.

  Bekijk hieronder de quasi perfecte 6e sprong van de VS:

  Ook de Britse winnaars benaderen de perfectie:

  Podium synchroonduiken 3 meter (mannen)
  1.Jack Laugher / Chris Mears (GBr)454,32 punten
  2.Sam Dorman / Mike Hixon (VS)450,21 punten
  3.Kai Qin / Yuan Cao (Chi)443,70 punten