• home
 • video
 • pas verschenen

  Uchimura volgt zichzelf op na bloedstollende allroundfinale

  Voor Uchimura is het de derde olympische medaille.

  0 / 0
  Kohei Uchimura heeft de allroundcompetitie in het turnen bij de mannen gewonnen. De Japanner haalde het na een thriller van formaat tegen de verrassende Oekraïner Oleg Verniajev. Max Whitlock pakte brons voor Groot-Brittannië.

  Uchimura, met tien wereldtitels en twee olympische titels de succesvolste turner van de laatste jaren, begon als de te kloppen man aan de allroundfinale. Eerder dit toernooi loodste hij Japan naar de titel in de teamcompetitie.

  De beste gymnast aller tijden begon zijn zoektocht naar een tweede gouden medaille in de allroundcompetitie aan de grondoefening. Met een score van 15.766 liet hij meteen iedereen achter zich.

  Op het paard met bogen en aan de ringen was Uchimura niet oppermachtig. Hij haalde twee keer geen 15 punten en moest Verniajev voor zich dulden in de tussenstand. Ook aan de brug met gelijke leggers deed Verniajev veel beter dan Uchimura.

  De beslissing van de competitie viel helemaal op het einde van de avond aan de rekstok. De kolkende turnarena genoot met volle teugen. Uchimura mocht als eerste van de twee favorieten zijn oefening afwerken en deed dat uitstekend.

  De titelverdediger werkte een zoveelste perfecte oefening af en kreeg daarvoor 15.800 punten van de jury. Vooral voor de moeilijkheidsgraad van zijn oefening kreeg hij heel veel punten.

  Verniajev kwam als allerlaatste in actie en ook hij ontgoochelde niet. De winnaar van de Europese Spelen in Bakoe haspelde zijn oefening zonder fouten af, maar kreeg veel minder punten voor zijn moeilijkheidsgraad, waardoor de overwinning alsnog naar Uchimura ging.

  De uitslag van de allroundfinale:

  1. Kohei Uchimura (Jap) - 92.365
  2. Olge Verniajev (Oek) - 92.266
  3. Max Whitlock (GBr) - 90.641
  4. David Beljavskij (Rus) - 90.498
  5. Lin Chaopan (Chi) - 90.230
  6. Deng Shudi (Chi) - 90.130
  7. Samuel Mikulak (VS) - 89.631
  8. Nile Wilson (GBr) - 89.565
  9. Sergio Sasaki (Bra) - 89.198
  10. Jossimar orlando Calvo Moreno (Col) - 88.915

  De spannende ontknoping van de allroundfinale: