• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Lions kloppen topfavoriet Australië en staan in de kwartfinales

  Tanguy Cosyns maakte de 1-0.

  0 / 0

  Tanguy Cosyns maakte de 1-0.

  De Red Lions hebben met 1-0 gewonnen van topfavoriet en 's werelds nummer één Australië. Tanguy Cosyns maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Australië kon vijf strafcorners niet benutten.

  "Nog een uur voor de wedstrijd en onze buschauffeur is verloren gereden." De tweet van Tanguy Cosyns een uur voor de topper tegen Australië was verontrustend. Met zo'n voorbereiding zou de wedstrijd een nog vettere kluif worden dan ze al was.

  Uiteindelijk bereikten de hockeymannen drie kwartier voor aanvang het stadion na een tocht van een uur en 20 minuten. Maar wie een valse start verwachtte van de Lions zat fout.

  Want België was het hele eerste kwart de evenknie van de nummer één van de wereld. Er kwamen amper kansen en het was België dat vroeg in het tweede kwart op voorsprong kwam.

  Een knappe doorsteekbal van Arthur Van Doren (foto), Thomas Briels met een geniale pass door zijn benen en Tanguy Cosyns had maar binnen te tikken: 1-0. Thomas Briels en Gauthier Boccard op strafcorner hadden de kans op de 2-0, maar misten.

  In het derde kwart hield België de bal makkelijk in de ploeg met mooie combinaties, maar in het laatste kwart kwam Australië opzetten.

  De topfavorieten kregen nog twee strafcorners, nummer vier en vijf van de wedstrijd, maar Vincent Vanasch speelde een geweldige match in doel.

  Strijd voor plaats 1

  1-0 dus voor de Belgen. Het is pas de derde zege tegen Australië voor de Red Lions en België blijft samen met Spanje ongeslagen aan kop van groep A en is nu al zeker van de kwartfinale. Donderdag spelen ze voor de eerste plaats.

  Voor de wedstrijd had bondscoach McLeod nog goed nieuws over Tom Boon. Die geraakt klaar voor de kwartfinale en speelt misschien al in de laatste groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

  Thomas Briels: "Dat hebben we nog niet veel meegemaakt"

  "Winnen van Australië hebben we nog niet veel meegemaakt", zei Thomas Briels na de stuntzege. "In de tweede helft was het soms pompen en verzuipen, maar we hebben met zijn allen gevochten. De Australiërs zijn wel eerste op de wereldranglijst, dus hen kloppen is mooi."

  "Naarmate de wedstrijd vorderde, lukte het iets minder om druk te zetten, maar we hebben met zijn allen gevochten voor de overwinning. Dat is knap van de hele ploeg. We hebben nu drie keer gewonnen, dan is de sfeer altijd goed natuurlijk."

  Bondscoach McLeod: "We kunnen nog beter"

  "Het was een goeie wedstrijd. We gingen een beetje hangen op het einde, maar dat is normaal tegen een Australië dat agressiever begon te spelen. We hebben het goed afgehandeld."

  "Spanje is de verrassing", zei McLeod over de volgende wedstrijd. "Ze verdedigen heel goed, daar moeten we op werken. Onze jongens doen veel zaken goed, maar we kunnen nog beter. Dat moet lukken in de kwartfinale."

  "Het zou goed zijn om de groep te winnen, want dan heb je in theorie een makkelijkere kwartfinale. Maar er zijn geen makkelijke matchen hier. We willen in elk geval graag met veel vertrouwen doorstoten."

  Bekijk hieronder de goal van Cosyns:

  Stand in groep A:

  1. België - 9
  2. Spanje - 9
  3. Groot-Brittannië - 4
  4. Australië - 3
  5. Nieuw-Zeeland - 1
  6. Brazilië - 0