• home
 • video
 • pas verschenen

  Phelps neemt revanche op de 200m vlinder, Croenen eindigt achtste

  Michael Phelps behaalt zijn 20e gouden medaille.

  0 / 0

  Michael Phelps behaalt zijn 20e gouden medaille.

  Vier jaar na zijn verloren titanenduel met Chad Le Clos heeft Michael Phelps zich weer tot de keizer van de 200 meter vlinderslag gekroond. Louis Croenen werd 8e en laatste in 1'57"04, ruim één seconde trager dan zijn tijd in de halve finale.

  De finale van de 200 meter vlinderslag kondigde zich aan als het absolute hoogtepunt in het Olympic Aquatics Stadium. Vier jaar geleden had de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos de hele wereld met verstomming geslagen door Michael Phelps in zijn favoriete discipline in een millimetersprint te verslaan.

  Rio de Janeiro moest vanavond het decor worden voor de ultieme revanche. Louis Croenen, die zich uitermate knap had weten te plaatsen voor de finale, was een bevoorrechte getuige van de Amerikaanse wraak.

  De Baltimore Bullet had na 100 meter al een halve seconde voorsprong op Laszlo Cseh en Chad Le Clos én die bouwde hij stelselmatig uit. In de laatste 25 meter leek de Amerikaan een klein beetje stil te vallen, maar Le Clos en Cseh verzopen nog meer. Uiteindelijk hield Phelps, die nu al aan 20 gouden medailles zit op de Olympische Spelen, vier honderdste seconde over op de Japanner Sakai.

  Dat de winnende tijd van 1'53"36 uiteindelijk ruim drie tiende seconde trager was dan vier jaar geleden in Londen, daar kraaide geen Amerikaanse haan naar.

  Louis Croenen kan zijn Belgisch record niet benaderen

  Voor Louis Croenen was het behalen van de finale al een kers op een mooie slagroomtaart. In de finale kon hij slechts een bijrol vertolken. Na 50 meter kwam hij nog iets sneller door dan in de halve finale, maar nadien stokte zijn tempo.

  Croenen vocht voor wat hij waard was, maar hij kon niet voorkomen dat de zeven andere zwemmers hem in hun zog achterlieten. Croenen tikte uiteindelijk aan na 1'57"04, ruim één seconde boven zijn tijd van de halve finale en 1"65 boven zijn Belgisch record.

  Het wordt afwachten hoeveel jus Croenen nog in de benen heeft voor de 4x200 meter-aflossingsfinale later op de avond.

  Bekijk hieronder nog eens de beklijvende finale:

  Finale 100 meter vlinder (mannen)
  1.Michael Phelps (VS)1'53"36
  2.Masato Sakai (Jap)1'53"40
  3.Tamas Kenderesi (Hon)1'53"62
  4.Chad Le Clos (ZAf)1'54"06
  5.Daiya Seto (Jap)1'54"82
  6.Viktor Bromer (Den)1'55"64
  7.Laszlo Cseh (Hon)1'56"24
  8.Louis Croenen1'57"04

  Enkele foto's: