• home
 • video
 • pas verschenen

  Ook met een buikje kan je deelnemen aan het olympisch zwemtoernooi

  "Ik was een beetje stijf na de ochtendtraining", vertelde de Ethiopiër.

  0 / 0
  Robel Habte deed in de kwalificaties 1'04"95 over zijn 100m vrije slag, 17 seconden trager dan de snelste tijd van Kyle Chalmers (47"90). Toch was hij na afloop dolblij.

  Tegen de tijd dat de 24-jarige Ethiopiër in het water lag, had hij al een volledige lengte achter op zijn tegenstanders. Het resultaat was navenant. Robel Habte was de enige die boven de minuut eindigde, 17 seconden trager dan de snelste tijd van Kyle Chalmers.

  Toch kreeg hij de handen op elkaar van het publiek, dat wel sympathie kon opbrengen voor deze moedige prestatie. Habte vertelde achteraf dat hij ooit wel onder de minuut was gedoken, maar dat hij wat stijfjes was na de ochtendtraining.

  Toch was de man gelukkig. "Het is mijn eerste deelname aan de Olympische Spelen. Ik wilde iets anders doen voor mijn land, dat normaal alleen maar door lopers vertegenwoordigd wordt. Daarom koos ik voor het zwemmen. Het maakte echt niet uit waar ik eindigde."

  * De universiteitsstudent was op bijzondere uitnodiging in Rio, uitgereikt aan landen die ondervertegenwoordigd zijn op de Olympische Spelen.