• home
 • video
 • pas verschenen

  Gaastra: "Surgeloose heeft gelijk, maar ik ben niet verantwoordelijk"

  Hommeles bij de Belgische zwemploeg.

  De Belgische estafetteploeg was de voorbije uren de auteur van een zeer opvallende soap. Eerst niet aan de start, dan weer wel: de Belgen eindigden uiteindelijk laatste in de finale. Coach Ronald Gaastra legt de verantwoordelijkheid niet bij zichzelf. "De beslissing is als een hete aardappel voor ons uitgeschoven, iedere keer opnieuw, tot de allerlaatste uren hier."

  Glenn Surgeloose nam na de reeksen geen blad voor de mond. "Hoe dit allemaal verlopen is, is echt belachelijk. Dit had zes maanden geleden al afgehandeld moeten zijn. Ze hadden niet tot gisteravond mogen wachten om een beslissing te nemen", was zijn duidelijke boodschap.

  "Wat Glenn zegt, is volkomen terecht", reageerde Ronald Gaastra, coach van de estafetteploeg, na de finale. "We hadden veel eerder afspraken moeten maken, waardoor elke verwarring kon worden vermeden. Klaar en duidelijk."

  "Daar ben ik het 100 procent met Glenn mee eens. Maar ik neem daar geen enkele verantwoordelijkheid in, daar ga ik heel eerlijk in zijn."

  Gaastra stipt aan dat hij het probleem al vanaf het WK van augustus 2015 in Kazan aankaartte en toen al waarschuwde voor problemen.

  "Ik heb daar gedurende het jaar heel veel over gesproken met iedereen, iedereen die het maar wilde horen: de bond, de journalisten, mijn vrouw, mijn kinderen, het BOIC, iedereen."

  "Iemand anders moest ons dan op andere gedachten brengen, maar dat is niet gebeurd"

  "Begin juli heb ik speciaal met delegatieleider Eddy De Smedt een vergadering aangevraagd om hem te zeggen dat het verstandig zou zijn om het probleem hier en nu op te lossen omdat Rik (Valcke, coach van Croenen) en ik er niet uit geraakten", gaat Gaastra verder.

  "Dat is geen verwijt naar Rik of mezelf, maar wij raakten er niet uit. Dat is ook logisch, want we beschermen allebei de belangen van onze atleten, daar worden we ook voor betaald."

  "Iemand anders moest ons dan op andere gedachten brengen, maar dat is niet gebeurd. De beslissing is als een hete aardappel voor ons uitgeschoven, iedere keer opnieuw, tot de allerlaatste uren hier. Daar betaal je nu de prijs voor."