• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaanse Armstrong pakt derde olympische tijdrittitel op rij

  Armstrong pakte haar derde olympische titel op rij in het tijdrijden.

  0 / 0

  Armstrong pakte haar derde olympische titel op rij in het tijdrijden.

  Kristin Amstrong heeft op het Grumari-circuit in Rio geschiedenis geschreven. De bijna 43-jarige Amerikaanse won voor de derde keer op rij de olympische tijdrit. De Belgische rensters Duyck en Kopecky kwamen niet in het stuk voor.

  Op een ontiegelijk vroeg uur en in een hondenweer moesten de vrouwen hun tijdrit afwerken. Door de wind en de regen waren de wegen spekglad, wat de Nederlandse Ellen van Dijk zelfs bergop mocht ondervinden.

  De Canadese Tara Whitten liet de eerste referentietijd optekenen. Op dat moment was er van de Belgische vrouwen al geen sprake meer. Lotte Kopecky (21e) en Ann-Sophie Duyck (23e) kwamen nooit in het stuk voor.

  Aan het eerste tussenpunt zette Kirstin Armstrong de toptijd neer. De Amerikaanse die donderdag haar 43e verjaardag viert, ging op zoek naar haar derde olympische tijdrittitel op rij en reed zich het snot én het bloed uit de neus.

  Ondanks het oponthoud snelde Ellen van Dijk naar een toptijd aan de finish, maar lang kon ze niet genieten van haar plaats op de hotseat. De Russin Olga Zabelinskaja had haar wedstrijd goed ingedeeld en reed de Nederlandse van de tabellen.

  Ook die andere Nederlandse, olympisch kampioene op de weg Anna van der Breggen, kwam niet aan de tijd van de Russische. Enkel Kirstin Armstrong kon Zabelinskaja nog bedreigen.

  De Amerikaanse had een achterstand van twee seconden aan het laatste tussenpunt, maar perste een sterk slot uit haar ervaren lijf. De Amerikaanse haalde het met vijf seconden voorsprong en zorgde zo voor een unieke prestatie door drie olympische tijdritten op rij te winnen.

  Duyck: "Ik heb er geen verklaring voor"

  Ann-Sophie Duyck was in negatieve zin verrast met haar 23e plaats. "De voorbereiding en de trainingen op het parcours liepen goed en na de aankomst was ik kapot, wat meestal een goed teken is. Met de regen durfde ik niet vol gaan, dus in de afdaling heb ik waarschijnlijk tijd verloren."

  De Belgische kampioene tijdrijden vond onmiddellijk na de race geen verklaring voor haar prestatie. "Mijn vorige tijdritten in de regen waren goed en ik was hier ook lang op voorhand om aan het tijdsverschil aan te passen."

  "Ik heb mij kunnen voorbereiden zoals ik het wou en dan eindig ik toch met zo'n achterstand. Ik weet niet wat er scheelt, het was gewoon niet goed genoeg. Dit is de slechtste tijdrit die ik ooit heb gereden", besloot een zwaar ontgoochelde Duyck.

  Kopecky: "Het weer? Ik rij graag in de regen"

  Lotte Kopecky legde beslag op de 21e plaats. "Het begin met de steile klim lag mij niet. Op de tussenstukken ging het beter, maar ik had het gevoel dat ik niet echt diep kon gaan vandaag."

  De omstandigheden maakten de wedstrijd extra zwaar. "Een tijdrit is gewoon afzien en vechten met jezelf. De regen? Dat vond ik niet zo erg, ik rij graag in de regen", aldus Kopecky.

  Met de tijdrit zit de olympische campagne van de amper 20-jarige wielrenster erop. "Ik ben tevreden over mijn prestatie, vooral in de wegrit. Ik heb hier leren omgaan met de stress van een groot toernooi."

  Uitslag tijdrit vrouwen
  1.Kristin Armstrong (VS)29,7 km in 44'26"
  2.Olga Zabelinskaja (Rus)op 5"
  3.Anna van der Breggen (Ned)11"
  4.Ellen van Dijk (Ned)22"
  5.Elisa Longo Borghini (Ita)25"
  6.Linda Villumsen (NZe)28"
  7.Tara Whitten (Can)34"
  8.Lisa Brennauer (Dui)56"
  9.Katrin Garfoot (Aus)1'08"
  10.Evelyn Stevens (VS)1'33"
  21.Lotte Kopecky3'43"
  23Ann-Sophie Duyck3'51"