• home
 • video
 • pas verschenen

  Alles wat u moet weten over de olympische tijdrit

  Deze vijf moet u in de gaten houden.

  De wielrenners in Rio halen vandaag hun tijdritfiets van stal. Wellens, Duyck en Kopecky verdedigen de Belgische eer op een lastig parcours. Volg de strijd om het goud op alle Sporza-kanalen.

  1. Bekende wegen

  Alle deelnemers aan de tijdrit stonden ook aan de start van de wegrit. Hopelijk hebben ze goed opgelet, want er wordt vandaag gestreden op het Grumari-circuit, dat ook het decor vormde voor de openingsfase van die wedstrijd.

  De renners moeten ook voorbij de kasseistrook waar het in de wegrit lekke banden regende. Maar geen nood, de organisatie liet speciaal voor deze tijdrit naast de kasseien een strook asfalt aanleggen.

  De mannen werken twee ronden af, goed voor een totale afstand van 55,5 kilometer. De vrouwen houden het bij één ronde en moeten 29,8 kilometer afleggen.

  2. Twee beklimmingen, natte afdalingen?

  In die lus liggen twee beklimmingen. De Grumari is 1,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4 procent en een maximale hellingsgraad van 24 procent. De Grota Funda is met 2,1 kilometer dan wel langer, maar minder steil (6,8 procent gemiddeld en maximaal 10 procent).

  Na de laatste klim en afdaling is het nog zo'n 7 kilometer tot de aankomst, over relatief vlakke wegen. Het komt er dus op aan goed in te delen en nog wat energie te sparen voor het einde.

  De afdalingen zijn niet bijzonder lastig, maar er wordt regen voorspeld tijdens de wedstrijd.

  3. Renners om in de gaten te houden

  Tom Dumoulin geldt als de te kloppen man, maar het is koffiedik kijken hoeveel last de Nederlander ondervindt van zijn polsbreuk. De wegrit was voor hem een verplicht nummer, hij kneep na 10 kilometer de remmen dicht.

  Chris Froome wordt wellicht zijn grootste rivaal, maar ook de rest van de deelnemerslijst maakt indruk. Naast wereldkampioen Vasil Kirijenka en de afscheidnemende Fabian Cancellara verschijnen onder meer Rohan Dennis, Tony Martin, Michal Kwiatkowski, Georg Preidler, Primoz Roglic, Jonathan Castroviejo, Jon Izagirre, Taylor Phinney, Geraint Thomas en Nelson Oliveira aan de start.

  Bij de vrouwen verdedigt Kristin Armstrong haar titel. Ze moet dan wel afrekenen met onder anderen Emma Pooley, Ellen van Dijk en kersvers olympisch kampioen op de weg Anna van der Breggen.

  4. De Belgen

  Tim Wellens verdedigt de Belgische eer. Dat er regen voorspeld wordt, is alvast goed nieuws voor onze landgenoot. Er staan ook maar 36 renners op de startlijst, en bovendien zijn er daarbij nog een handvol die niet bekendstaan als sterke tijdrijders. Wellens heeft dus een behoorlijke kans op een plaats in de top tien. 

  Bij de vrouwen treden met Ann-Sophie Duyck en Lotte Kopecky de Belgische kampioene en vice-kampioene aan. Duyck werd vorig jaar in Richmond negende in het WK, een toptienplaats behoort dus zeker tot de mogelijkheden.

  5. Live bij Sporza

  De vrouwen beginnen om 13.30u aan hun tijdrit, rond 14.45u kennen we de winnaar. Daarna is het aan de mannen. De eerste renner gaat van start om 15u, de laatste wordt aan de aankomst verwacht rond 18u.

  U hoeft niets te missen van de strijd om het goud. Op onze website kunt u de wedstrijd volgen met livestream en ook op Eén houden we op de hoogte.