• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanspringel wordt 24e in finale eventingtoernooi

  Joris Vanspringel heeft zijn laatste oefening op het eventingtoernooi gereden. De Belgische ruiter en zijn ruin Lully des Aulnes kregen in de finale jumping nog vier extra strafpunten en brengen hun totaal op 87,90. Daarmee boekt het duo nog een plaatsje winst en eindigt het als 24e in het eventingtoernooi.

  In de derde oefening van het eventingtoernooi kregen de duo's een veelzijdig jumpingparcours voorgeschoteld. Joris Vanspringel mocht als zesde van de overgebleven 49 duo's vertrekken voor een plaatsje in de finale vanavond om 19.00u.

  Vanspringel, die gisteren na de cross-country van de 52e naar de 25e plaats wipte in de tussenstand, moest in dit onderdeel 12 obstakels overwinnen met zijn bruine ruin Lully des Aulnes. Het duo moest dit binnen de 80 seconden doen om geen extra strafpunten aan de broek te krijgen. 

  Vanspringel begon net als gisteren goed aan zijn oefening en kon zijn foutenlast beperken tot vier strafpunten. Uiteindelijk kwam de ruiter binnen in 83 seconden, wat hem nog eens vier extra strafpunten opleverde.

  Met deze score kon Vanspringel zijn strafpunten beperken tot 83,90. Dit was genoeg voor het behoud van zijn 25e plaats in het eventingtoernooi en de daarbijhorende finaleronde. Daarin zouden de 25 beste duo's het nog eens opnemen tegen elkaar in de absolute finale.

  Nog een plaatsje winst in de finale

  Vanspringel was in die finale overigens de enige overgebleven Belg in het jumpingtoernooi, nadat Karin Donckers gisteren na een val had opgeven. De 53-jarige Belg kon in de eindstrijd met de beste 25 duo's zijn beste olympische prestatie van de Spelen in Peking (46e) gevoelig verbeteren.

  Vanspringel mocht als laagst geplaatste als eerste het jumpingparcours op. Onze Belgische ruiter deed het naar behoren en sprokkelde slechts vier extra strafpunten. Hiermee bracht hij samen met zijn bruine ruin Lully Des Aulnes zijn strafpuntentotaal naar 87,90.

  De nestor van de Belgische delegatie verbeterde met deze prestatie zijn beste uitslag ooit op de Olympische Spelen, want door zijn goede finale wipt Vanspringel in extremis nog over de Braziliaan Jorge Marcio Carvalho naar de 24e plaats.

  "Ik ben supertevreden"

  "Ik ben supertevreden over mijn prestatie en heel trots op Lully", zegt Vanspringel. "Lully is een zeer getalenteerd crosspaard en dat heeft hij gisteren en vandaag nog maar eens bewezen."

  "We speelden jammer genoeg wat punten kwijt in de dressuur, maar de cross heb ik in overleg met de coach heel verstandig gereden. De cross was zwaar en zeer technisch. Ik ben gegaan voor een foutloze cross (met twee alternatieve routes) met tijdsfouten. Achteraf bleek dat de beste keuze want heel wat grote namen zijn in de fout gegaan."

  "De springproef was fair gebouwd. De eerste omloop stond 1m25 in een krappe tijd, de tweede omloop was korter en stond 1m30 hoog. In de eerste omloop reed ik te traag en had ik één springfout en vier tijdsfouten, in de tweede omloop had ik één springfout op de laatste hindernis."

  Vanspringel stond in Rio voor de vierde keer op de Spelen. Ook in Londen 2012 vormde hij met Lully des Aulnes een tandem (voor de ploegencompetitie).

  "Lully is 17, maar is nog topfit, dit is zeker niet het einde van zijn carrière", stelt Vanspringel, die vrijdag terugkeert naar België. "Dit seizoen staat alleen nog de wedstrijd in Waregem op het programma, daarna is het crossseizoen voorbij."