• home
 • video
 • pas verschenen

  Jefimova over fluitconcert: “Staat iemand stil bij hoe ik mij voel?”

  Jefimova werd uitgejouwd tijdens de finale van de 100m schoolslag.

  Afgelopen nacht, tijdens de finale van de 100m schoolslag, werd de verguisde Joelja Jefimova door een groot deel van het publiek in het Olympic Aquatics Centre uitgejouwd. “Staat iemand stil bij hoe ik mij voel?”, vraagt de Russin zich af.

  Twee jaar geleden bleef Joelja Jefimova zestien maanden langs de kant door een dopingschorsing. Eerder dit jaar werd de Russin overigens opnieuw betrapt, nu op het gebruik van het verboden meldonium. Ondanks een tweede positieve dopingtest mocht Jefimova toch deelnemen aan de Spelen in Rio.

  Maar dat niet iedereen daar blij mee is, bleek afgelopen nacht tijdens de finale van de 100m schoolslag. De verguisde Jefimova werd door een groot deel van het publiek uitgejouwd toen ze het Olympic Aquatics Centre binnenwandelde. Opponente Lilly King maakte daarvan gretig gebruik om het publiek op haar hand te krijgen.

  De Russin was onder de indruk van haar onthaal in de zwemarena. "Ik begrijp het misnoegen van sommige atleten, maar niet diegenen die het beleid proberen te maken. Staat eigenlijk iemand stil bij hoe ik mij voel?", vraagt ze zich af.

  "Na alles wat er zich het voorbije jaar heeft afgespeeld, ben ik blij hier te mogen zwemmen. Ik beging een misstap en heb daarvoor mijn straf uitgezeten. Maar de tweede keer was niet mijn fout."

  Na afloop van de 100m schoolslag weigerde King om Jefimova de hand te schudden. "Ik wil mij hiervoor verontschuldigen, het was niet mijn bedoeling", aldus de nieuwe olympische kampioene. "Ik was mijn overwinning aan het vieren met Katie (Ledecky)."

  Phelps over geval Jefimova: "Triest voor de zwemsport"

  De Amerikaanse zwemlegende Michael Phelps heeft na zijn halve finale op de 200m vlinderslag zijn mening geuit over het geval Joelja Jefimova. "Het is triest voor de zwemsport dat zoiets gebeurt", reageert Phelps verbolgen.

  "Ik begrijp niet dat atleten die betrapt worden op doping nog mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Al zeker niet als het om tweede voorval gaat. Dit staat in schril contrast met het beeld dat mensen hebben over de zwemsport en dat breekt mijn hart. Hier moet iemand iets aan doen."