• home
 • video
 • pas verschenen

  Gouden medaille Kelmendi vrijgepleit voor weigering dopingcontrole

  Kelmendi won goud op bij de judoka's tot 52 kilogram.

  De Internationale Judofederatie (IJF) heeft zich uitgesproken over het relletje die ontstaan is rond kersvers olympisch kampioene Majlinda Kelmendi. De Kosovaarse gouden medaille in het judo tot 52 kilogram weigerde in juni een Franse dopingcontrole, maar mocht dit volgens de IJF doen.

  Kelmendi was in juni op trainingskamp in Zuid-Frankrijk toen ze door Franse dopingcontroleurs werd verzocht om een dopingcontrole te ondergaan. De Kosovaarse weigerde dit resoluut en de Franse dopingautoriteiten maakten gisteren bekend een onderzoek te starten naar Kelmendi.

  Nu heeft de Internationale Judofederatie (IJF) zich in dit debat gemengd en gesteld dat Kelmendi deze onaangekondigde controle mocht weigeren. Bovendien testte de judoka bij een controle de week daarop negatief.

  Voor de IJF is dit genoeg om Kelmendi te verschonen. "De coach van Kelmendi en andere trainers van buitenlandse atletes waarmee ze op kamp was, hebben allemaal om advies gevraagd omdat de procedures bij deze controle niet helemaal duidelijk waren."

  Kelmendi stelde eerder al dat de controleur in kwestie geen bewijs van het WADA of enige andere dopinginstanties kon voorleggen. De judoka lijkt dus terecht de controle geweigerd te hebben. Helaas heeft dit dus een kleine storm in een glas water ontketend.