• home
 • video
 • pas verschenen

  Gewichtheffer Figueroa schrijft geschiedenis voor Colombia en huilt een kwartier lang

  Oscar Figueroa pakt het goud.

  Gewichtheffer Oscar Figueroa is er als eerste Colombiaanse man in geslaagd goud te veroveren op de Olympische Spelen. De 33-jarige atleet, die vier jaar geleden in Londen nog tevreden moest zijn met zilver, won de categorie tot 62 kilogram.

  Oscar Figueroa zakte met veel ambitie af naar de Olympische Spelen in Rio. Na het trekken moest hij nog de leiding delen met de Indonesiër Irawan, maar hij stootte zes kilogram meer en pakte met een totaal van 318 kilogram het goud.

  Na zijn prestatie liet Figueroa zich op zijn knieën vallen en begon hij hardop te huilen. Een kwartier later waren zijn tranen nog niet opgedroogd. In een draaikolk van emoties deed hij zijn schoenen uit en plaatste ze op de grond, als symbool voor het einde van zijn carrière.

  "22 jaar geleden begon ik met gewichtheffen, nu is het tijd om te stoppen", reageerde een geëmotioneerde Colombiaan na afloop. Tijdens het volkslied van Colombia, door 2.000 Colombiaanse supporters meegezongen in het Riocentro Pavilion 2, bereikte zijn huilpartij een hoogtepunt.

  Oscar Figueroa: "Mijn tranen waren voor Colombia"

  "Momenteel ben ik zo emotioneel. Ik presteerde vandaag voor het hele land, mijn tranen waren voor Colombia. Misschien overweeg ik nog voor hen om deel te nemen in Tokyo 2020."

  Figueroa heeft bovendien nog iets te verwerken. Hij werd recentelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden voor zijn aandeel in een autodiefstal. "Die zaak was geen afleiding voor mij. Ik ben niet geïnteresseerd in negatief nieuws. Ik ben hier om te vieren."

  Podium -62 kg (mannen)
    trekkenstotentotaal
  1.Oscar Figueroa (Col)142 kg176 kg318 kg
  2.Eko Yuli Irawan (Ino)142 kg170 kg312 kg
  3.Farkhad Kharki (Kaz)135 kg170 kg305 kg