• home
 • video
 • pas verschenen

  Franse coach van Russische schermers: "WADA onder Amerikaanse controle"

  Valikaïa (links) en Egorian (midden) bezorgden Rusland zilver en goud.

  In het schermen doet Rusland het uitstekend met drie medailles. Dat zijn schermers er ei zo na niet bij waren, ligt de Russische bondscoach - een Fransman - zwaar op zijn maag. "De dopingcontroles zijn hypocriet", vindt Christian Bauer.

  Bauer roept op tot grote veranderingen in de strijd tegen doping. "Ik zeg al lang dat de antidopingcontroles hypocriet zijn. Het WADA zit volledig onder Amerikaanse controle", aldus Bauer.

  De Fransman Christian Bauer die sinds 2010 de Russische schermers onder zijn hoede heeft, wil af van het WADA. "Er moet een neutraal orgaan komen, los van de Amerikanen en de Angelsaksen", vindt hij.

  Aanleiding voor de uitspraken van Bauer is het McLaren-rapport van het WADA dat Rusland van systematische dopingpraktijken onder staatscontrole beschuldigde.

  Het IOC schoof de verantwoordelijkheid door naar de sportbonden. De Internationale Schermfederatie, onder het voorzitterschap van de Rus Alisher Usmanov, besloot de zestien Russische schermers toch toe te laten.

  "Ik denk dat IOC-voorzitter Thomas Bach een intelligent man is", zegt Bauer, die de uitsluiting van de Russische paralympiërs schandalig noemt. "Volgens mij heeft dat niets met sport te maken. Vandaag werkt men Rusland op elk vlak tegen."