• home
 • video
 • pas verschenen

  Fel besproken 4x200m-ploeg haalt ook zonder Timmers de finale

  Dieter De Konick zwom een erg sterke 200 meter.

  0 / 0

  Dieter De Konick zwom een erg sterke 200 meter.

  De Belgische aflossingsploeg heeft zich geplaatst voor de olympische finale op de 4x200 meter vrije slag. Pieter Timmers kwam niet in actie, maar dat bleek ook niet nodig. De finale is vannacht om 4.38u Belgische tijd.

  Het was uitkijken hoe de Belgische mannen aan de start zouden verschijnen. Door onenigheid over wie wel of niet zou zwemmen, werd gisteren zelfs beslist dat de estafetteploeg verstek zou laten gaan voor de 4x200 meter. Vanochtend werd echter teruggekomen op die beslissing.

  Pieter Timmers, die voluit mikt op een finaleplaats op de 100 meter vrije slag, zou niet zwemmen. Louis Croenen nam zijn verantwoordelijkheid en verscheen samen met Dieter Dekoninck, Emmanuel Vanluchene en Glenn Surgeloose aan de start.

  En wat bleek: ook zonder Timmers - intrinsiek de snelste man - bleken de Belgen een finale waard. Het Belgische kwartet zwom een uitstekende wedstrijd en slotzwemmer Surgeloose loodste de aflossingsploeg naar de zevende tijd in de reeksen, goed voor een plaats in de finale.

  Louis Croenen: "Al die reacties, dat doet wel wat met je"

  • Louis Croenen: "Ik heb dit voor de ploeg gedaan en voor heel België. De druk op onze schouders was zwaar. Heel de ploeg heeft weinig geslapen. Wij zijn ook maar gewone mensen. Het doet toch wat met je als je al die dingen leest. Wie de finale zwemt, maakt niet uit. Het belangrijkste is dat we in de finale staan. We hebben het allemaal fantastisch gedaan."
  • Dieter Dekoninck: "Dit was de race van mijn leven. Ik heb amper geslapen na de heisa, maar ik ben blij dat ik kon zwemmen. Na de 4x100m wilde ik graag iets rechtzetten en laten zien dat ik in vorm ben. Ik ben blij dat Louis van gedacht veranderd is. Het is mooi dat we in de finale staan. Met Pieter erbij zit er een Belgisch record in en anders doen we het zonder hem."
  • Emmanuel Vanluchene: "Ik ben een beetje verrast door mijn tijd en ook door het eindresultaat. Beter kon niet. Ik was nog wel in racemodus, want ik moet morgen ook zwemmen, dus het maakte mij niet zoveel uit dat de beslissing om de aflossing toch te zwemmen pas vanochtend genomen werd. Wij zijn als een team aan de start gekomen en we hebben er het beste uitgehaald."