• home
 • video
 • pas verschenen

  Familie breekt volledig met Turkse NBA-speler Kanter na staatsgreep

  Kanter speelt sinds 2011 in de Verenigde Staten.

  De staatsgreep tegen de Turkse president Erdogan heeft verregaande gevolgen voor basketballer Enes Kanter. Zijn familie wil niets meer te maken hebben met de speler van Oklahoma City omdat hij zich al meermaals een aanhanger van predikant Fettullah Gülen noemde.

  Op 15 juli probeerde een groep militaire van het Turkse leger een staatsgreep te plegen in Turkije, maar de coup mislukte. Volgens de Turkse president Erdogan zat zijn rivaal Gülen, die in ballingschap in de VS leeft, achter de staatsgreep. Sindsdien zijn de aanhangers van Gülen kop-van-jut voor vele Turken.

  Kanter liet via Twitter al meermaals verstaan dat hij een aanhanger van Gülen is, maar sinds de coup kan zijn familie daar geen vrede meer mee nemen. De vader van Kanter nam met een publieke verklaring afstand van zijn zoon. "Ik verontschuldig me bij het Turkse volk omdat ik zo een zoon heb. We willen niet langer dat hij onze naam draagt."

  Kanter reageerde in een brief op Twitter. "Vandaag heb ik mijn familie, die ik gedurende 24 jaar moeder, vader en broer/zus genoemd heb, en al mijn verwanten verloren", zei de basketspeler.

  "Mijn eigen vader wil dat ik mijn familienaam verander. Mijn moeder, die me gebaard heeft, heeft me verstoten. De zussen met wie ik opgroeide, kennen me niet meer. Mijn verwanten willen me niet meer zien." De brief ondertekende hij met "Enes (Kanter) Gülen".

  Sinds de mislukte coup werden duizenden Gülen-aanhangers in onder meer het leger, de ambtenarij en de magistratuur opgepakt of ontslagen.