• home
 • video
 • pas verschenen

  Egorian wint bloedstollend Russisch onderonsje in het schermen

  Rusland en Oekraïne zusterlijk naast elkaar op het podium.

  De Russische Yana Egorian heeft haar landgenote Sofia Valikaïa, de nummer 1 van de wereld, verrassend van het goud gehouden in het sabelschermen. De 22-jarige Egorian zette in de finale een scheve situatie weergaloos recht (15-14).

  De ervaren Sofia Valikaïa greep vier jaar geleden al nipt naast de gouden medaille in het sabelschermen in Londen en vandaag voltrok zich eenzelfde scenario. In het Russische finaleduel liep Valikaïa uit tot 8-5, maar Egorian panikeerde niet en knokte zich helemaal terug in de partij.

  Via 8-8 werd haasje-over gespeeld tot 14-14, waarna Egorian de beslissende steek uitdeelde. Voor de jonge Russin is het de eerste grote zege op het wereldtoneel. In de strijd om het derde podiumplekje versloeg de Oekraïense Olga Kharlan de Française Manon Brunet met 15-10.

  De mannencompetitie in het sabelschermen, met de Belg Seppe van Holsbeke, staat overmorgen op het programma.