• home
 • video
 • pas verschenen

  Croenen haalt vlinderfinale: "Het is juist wel geworden, ongelooflijk"

  Louis Croenen mag naar de finale.

  0 / 0

  Louis Croenen mag naar de finale.

  Louis Croenen heeft zich met een vierde plaats in zijn halve finale geplaatst voor de finale van de 200 meter vlinderslag. Hij bleef 64 honderdste seconde boven zijn Belgische record, maar niemand zwom echt snel en Croenen had na de twee halve finales de achtste tijd.

  De opdracht voor Croenen in baan 1 was duidelijk. Beter doen dan de 1'56"48 van de reeksen en eigenlijk ook beter doen dan zijn eigen Belgische record van 1'55"39.

  Dat laatste lukt niet, maar niemand zwom echt van Croenen weg, ondanks een traag begin. Met een geweldige laatste 25 meter knokte de jonge Belg zich naar de vierde plaats.

  Het was nog even nagelbijten tijdens de tweede halve finale om zien of hij met zijn 1'56"03 bij de beste acht tijden zou eindigen en dat lukte net. Morgen staat Louis Croenen met de achtste chrono in de finale van de 200 meter vlinder tegen grootheden als Chad Le Clos, Laszlo Cseh en natuurlijk Michael Phelps.

  "Als je vierde wordt in je halve finale en je kunt tellen, weet je dat het juist wel of juist niet zal zijn. Het is juist wel geworden, ongelooflijk."

  "Ik vind dat je ambitie moet hebben om naar de Spelen te gaan. Als je vorig jaar de finale haalde op het WK, dan weet je dat het hier nog moeilijker wordt met de extra druk. Ik had tegen de coach gezegd dat ik progressief zou opbouwen en dat is heel goed gelukt."

  4x200 meter vrij: "Daar gaan we straks over praten"

  Vooraf zei Louis Croenen dat hij zou passen voor de 4x200 meter vrije slag als hij de individuele finale zou bereiken, omdat de races op dezelfde dag gezwommen worden. Maar daar wilde hij nu, kort na de halve finale, nog niet te veel over kwijt.

  "Daar gaan we straks een keer over praten. In principe kunnen we die estafette niet laten schieten, maar ik kan het niet meer uitstellen. We moeten vanavond die knoop doorhakken."

  "Het is een moeilijke keuze. Ik denk dat er met de tijden (op de vlinderslag, red) iets moois in zit. Langs de andere kant kan zo'n finale ook mooi zijn. Maar ik denk dat het wel met Pieter moet gebeuren in de reeksen."

  "Anders gaat het moeilijk worden om in de finale te geraken en dan is het zonde om krachten te verspelen voor mij. Of we dan allebei moeten zwemmen? Dat is een mogelijkheid, ja."