• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische zwemmers laten verstek gaan voor de 4x200 meter

  Het blijft bij één estafettenummer voor de Belgische ploeg.

  Het heugelijke nieuws dat Louis Croenen zich kon plaatsen voor de finale van de 200m vlinder heeft ook een zwart randje. Aangezien Croenens individuele finale en de 4x200 meter allebei dinsdag op het programma staan, moet de estafette wijken. Dat bevestigt zwemcoach Ronald Gaastra.

  Voor aanvang van de Spelen had Croenen al aangegeven dat hij zou passen voor de 4x200 meter vrije slag als hij zich kon plaatsen voor de vlinderfinale. In een eerste reactie na zijn halve finale beklemtoonde hij dat daarover nog eens gesproken moest worden.

  Nauwelijks een halfuurtje later kwam het bericht dat de Belgsiche 4x200 meter-ploeg niet in het bad zal duiken.

  "Eén optie was dat, als zowel Louis als Pieter de voorkeur gaf aan hun individuele kansen, er dan geen 4x200m aflossing gezwommen ging worden."

  "Na vanavond is het duidelijk geworden dat het deze optie geworden is", licht Ronald Gaastra toe op Twitter.

  Dat het dagschema allesbehalve optimaal was, bewijzen de snel opeenvolgende starturen. De reeksen van de 100m vrije slag (met Timmers) staan dinsdag om 18u geprogrammeerd, de reeksen van de 4x200m om 19u15. In de avondsessie duikt Louis Croenen om 3u28 het bad in voor zijn vlinderfinale en staat de 4x200m-finale om 4u38 geprogrammeerd.

  Valcke: "Louis was wel bereid de reeksen te zwemmen"

  "Louis was wel bereid de reeksen van de 4x200 te zwemmen, als er de garantie op een finaleplaats was", legt Rik Valcke, coach van Croenen, uit.

  "Zonder Pieter Timmers is die garantie er niet en aan een negende of tiende plaats in de reeksen wil hij niet nodeloos energie verspillen."

  Tweets over de beslissing: