• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaanse turndames verlengen olympische titel op indrukwekkende wijze

  De Amerikaanse dames wisten met hun vreugde geen blijf.

  0 / 0

  De Amerikaanse dames wisten met hun vreugde geen blijf.

  De teamcompetitie in het turnen bij de vrouwen is gewonnen door de Verenigde Staten. In de finale rekenden Simone Biles en co gemakkelijk af met de tegenstand. Rusland werd tweede op ruime afstand, China vervolledigde het podium.

  De Amerikaanse dames met kopvrouwen Simone Biles (foto), Gabby Douglas en Aly Raisman lieten in de kwalificaties al zien dat ze ver boven de tegenstand uitsteken op dit turntoernooi. Ze kwalificeerden zich als eerste met een straat voorsprong op de verzamelde concurrentie.

  Ook in de finale met acht landen, maar zonder België, was er niets te doen aan Biles en co.

  Biles, al goed voor tien WK-medailles en bezig aan haar eerste Spelen, zette meteen zelf de toon met een sprong om u tegen te zeggen. Met 15.933 punten deed ze ruim beter dan al de rest.

  Haar landgenote Madison Kocian deed net hetzelfde aan de brug met ongelijke leggers en na twee rotaties keek eerste achtervolger China al tegen een achterstand van meer dan vier punten aan.

  De Amerikaanse dames bleven ook op de balk en de grondoefening imponeren en liepen alleen maar verder uit op de tegenstand. De zeven andere landen stonden erbij en keken ernaar.

  Biles, veruit de beste turnster op deze Olympische Spelen, maakte het zelf helemaal af met een indrukwekkende grondoefening (zie onderaan) en bezorgde de VS zo een eerste gouden medaille in het turnen.

  De Amerikaanse dames volgen zichzelf op op de olympische erelijst. Het is hun derde titel in totaal. Wellicht komen er in Rio nog heel wat (gouden) medailles bij voor de VS. In alle individuele finales zijn de Amerikaanse turnsters torenhoog favoriet.

  Ook de Belgische dames hadden een ploeg in Rio. Zij konden zich niet kwalificeren voor de finale en werden twaalfde en laatste.

  De uitslag van de finale:

  1. Verenigde Staten (Biles, Douglas, Hernandez, Kocian, Raisman) - 184.897
  2. Rusland (Melnikova, Mustafina, Paseka, Spiridonova, Tutkhalian) - 176.688
  3. China (Yilin, Yi, Chunson, Jiaxin, Yan) - 176.003
  4. Japan - 174.371
  5. Groot-Brittannië - 174.362
  6. Duitsland - 173.672
  7. Nederland - 172.447
  8. Brazilië - 172.087

  Simone Biles maakte het helemaal af met een indrukwekkende grondoefening:

  Goud voor de Verenigde Staten: