• home
 • video
 • pas verschenen

  Vice-olympisch kampioen Spanje onderuit in openingsmatch

  De uitbundige vreugde bij de Kroaten na het laatste eindsignaal.

  Spanje heeft zijn eerste afspraak in het olympisch basketbaltoernooi gemist. De vice-olympisch kampioen van vier jaar geleden moest nipt het onderspit delven tegen Kroatië: 72-70.

  Vannacht begon Europees kampioen Spanje aan het olympisch basketbaltoernooi met een wedstrijd tegen Kroatië. Hoewel la Roja zowel in Peking als in Londen goed was voor een zilveren medaille, miste het op de Spelen in Rio zijn start compleet.

  Onder impuls van NBA-ster Pau Gasol begon Spanje furieus aan de wedstrijd. Na het eerste kwart stond het 13-21. Kroatië leek met ruime achterstand de rust in te gaan, maar op de buzzer pakte Mario Hezonja nog uit met een prachtige driepunter. Ruststand: 32-38.

  Na de pauze duwde Spanje opnieuw het gaspedaal in. In een mum van tijd bedroeg de kloof 13 punten, maar opnieuw knokte Kroatië zich terug in de wedstrijd. Op kousenvoeten kwamen ze stilaan dichterbij en de motor bij de Spanjaarden bleek te sputteren in het vierde kwart.

  De Kroaat Bojan Bogdanović scoorde 23 punten en loodste zijn team op en over Spanje. Met nog 12 seconden op de klok kregen Gasol en co nog de unieke kans om de scheve situatie recht te zetten, maar Dario Šarić blokte heerlijk af. Eindstand: 72-70. In de tweede groepswedstrijd neemt Spanje het op tegen gastland Brazilië.

  Bekijk de uitgebreide samenvatting van Kroatië-Spanje