• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Acker sluit de eerste zeildag af op de vierde plaats

  Van Acker gaat vol voor goud in Rio.

  0 / 0

  Van Acker gaat vol voor goud in Rio.

  Evi Van Acker is vrij goed begonnen aan het zeiltoernooi in de Laser Radial-klasse. Na de eerste zeildag staat ze vierde. Ze werd tweede in de eerste reeks en twaalfde in reeks twee. In beide regatta's schoof ze nog een plaatsje op na een diskwalificatie van een tegenstandster. De leiding is voor de Nederlandse Marit Bouwmeester.

  Van Acker, die brons pakte in Londen in 2012, wil in Rio de Janeiro graag beter doen en gaat vol voor goud. In de eerste reeks liet ze meteen zien dat de tegenstand met haar rekening zal moeten houden.

  Ze werd, na meer dan 51 minuten zeilen, derde in die eerste reeks na haar Ierse en Litouwse concurrente. De Litouwse werd even later gediskwalificeerd voor een fout, waardoor Van Acker de eerste reeks afsloot op een tweede plaats.

  In de tweede reeks ging het haar minder goed voor de wind. Van Acker miste haar start en kwam nooit meer helemaal voorin aansluiten. Ze rukte nog op van plaats 26 naar 13 en moest daar uiteindelijk ook vrede mee nemen. De Chinese titelverdedigster Xu Lija werd na afloop nog uit de uitslag geschrapt, waardoor onze landgenote ook nu weer een plaatsje kon opschuiven.

  Na de eerste zeildag staat Van Acker vierde in het klassement, op vier punten van de Nederlandse Marit Bouwmeester.

  Van Acker: "Miste mijn start door fout van concurrente"

  "Ik moet het hoofd koel houden na zo'n dag", zei Van Acker na de tweede reeks. "Ik ben tevreden over de eerste reeks, maar teleurgesteld over de tweede. Ik miste mijn start na een fout van een concurrente, die onder mij lag."

  "Ik zat echt in een slecht ritme en kwam slecht uit bij de bovenboei. Daarna heb ik nog genoeg kansen gehad, zeker in het eerste kruisrak, om verder naar voren te varen. Dat was gewoon mijn eigen schuld."

  "De weersomstandigheden waren moeilijk, de wind wisselde continu en er waren veel drukverschillen. De kwaliteit van het water was wel goed."

  "Nu moet ik even alles op nul zetten en er morgen weer vol voor gaan. De week is lang en een mindere wedstrijd betekent niets. Het verleden heeft al geleerd dat het up en down gaat voor iedereen. Alleen jammer dat het voor mij de eerste dag is, maar er is nog niets verloren."

  Van Laer is 30e na de eerste dag: "Loterij en ik heb verloren"

  In de Laser-klasse bij de mannen begon Wannes Van Laer aan zijn olympisch avontuur met een 27e plaats in de openingsregatta. Van Laer kwam als 28e over de streep, maar schoof uiteindelijk nog een plaats op na de diskwalificatie van de Noor Kristian Ruth.

  In de tweede regatta stuurde Van Laer zijn boot naar de 30e plaats. Na de eerste wedstrijddag kampeert hij daarmee op de 30e plaats met 57 punten. De Kroaat Tonci Stipanovic staat op kop met zes punten.

  "Het was vandaag een beetje een loterij en ik heb verloren", vertelt Van Laer. "Bij het keren was er geen wind meer en kwam alles opnieuw samen. Het was moeilijk te voorspellen van waar de wind zou komen. We zaten dicht bij de heuvels en ik had gehoopt dat ik dicht bij de opening van de baai de wind weer in de zeilen zou krijgen, maar de wind kwam van de andere kant en ik zat dus helemaal verkeerd. "

  "Ik heb nu al twee slechte resultaten en kan me niets meer veroorloven. Ik mag dus ook geen risico's meer nemen, want als het weer verkeerd uitpakt, is het desastreus. Zoals vandaag moet ik gewoon weer een goede start maken en bij het parcours van morgen belooft de wind wat stabieler te zijn. Overmorgen zou die heel stabiel moeten zijn. Er wordt ook regen voorspeld en dat ligt me wel. Het zal minder een loterij worden."