• home
 • video
 • pas verschenen

  Silva laat judohal ontploffen in Rio met eerste Braziliaans goud

  Rafaela Silva zorgt voor het eerste Braziliaanse goud.

  Rafaela Silva (24) heeft het judo tot 57 kilogram gewonnen. Het is de eerste gouden medaille voor gastland Brazilië. Silva versloeg de Mongoolse Sumiya Dorjsuren. De kersverse olympische kampioene werd geboren in Rio zelf en liet na afloop haar tranen de vrije loop.

  De sfeer in de judohal was onovertroffen. Rafaela Silva was een van de favorieten in de klasse tot 57 kilogram. Drie jaar geleden werd ze al wereldkampioene, toen ook in Rio. Zij moest en zou het eerste goud voor het thuispubliek winnen.

  Silva nam onmiddellijk de kamp in handen tegen de Mongoolse Dorjsuren. Na een worp was het bijna een minuut lang wachten op het verdict van de jury. De tribunes hoopten samen met Silva op ippon, maar het werd waza-ari.

  Kamp nog niet gedaan dus, maar de voorsprong bleek uiteindelijk groot genoeg. Rio kreeg eindelijk een eerste keer het Braziliaanse volkslied. Kaori Matsumoto uit Japan en Telma Monteiro uit Portugal pakten brons.

  Het podium:

  1. Rafaela Silva (Bra)
  2. Sumiya Dojsuren (Mon)
  3. Kaori Matsumoto (Jap) en Telma Monteiro (Por)

  Op het podium kwamen de tranen in overvloed: