• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympisch debutant Qatar overklast Kroatië in het handbal

  Qatar neemt de bovenhand van Kroatië.

  Olympisch debutant Qatar heeft in het handbal zijn eerste wedstrijd in Rio met sprekend gemak gewonnen. Kroatië was het kind van de rekening: 23-30.

  Ondanks hun 108e plaats op de wereldranglijst, behoort Qatar tot de topfavorieten in het olympisch handbaltoernooi. Al enkele jaren bouwt het Arabisch emiraat zorgvuldig aan een uitgebalanceerd team en met succes.

  De Qatarese nationale ploeg bestaat uit een heleboel genaturaliseerde atleten. Zo heeft het onder meer vijf spelers uit de Balkan, enkele Syriërs, een Cubaan, een Spanjaard en een Fransman in de ploeg.

  De kritiek hierop is groot bij de tegenstand. “Het voelt aan alsof we spelen tegen een wereldwijd selectieteam”, zei de Oostenrijkse doelman Thomas Bauer onlangs.

  In Rio de Janeiro gaat de vice-wereldkampioen vol voor olympisch eremetaal. Op de openingsspeeldag ging Kroatië, goed voor brons vier jaar geleden, meteen vlot voor de bijl. Onder leiding van de Montenegrijn Zarko Markovic, goed voor tien doelpunten, snelde Qatar naar winst: 23-30.

  Op de Olympische Spelen in Peking (2008) en Londen (2012) kaapte Frankrijk het goud weg.