• home
 • video
 • pas verschenen

  Meest nutteloze job op de Spelen: redder in het olympisch zwembad

  In het olympisch bad zijn tijdens de Spelen 75 redders actief.

  Het was u wellicht nog niet opgevallen maar aan de rand van het olympisch bad staan al drie dagen op rij redders klaar om de olympische zwemmers bij eventuele problemen uit het water te halen. Een haast nutteloze job zou je kunnen denken, ware het niet dat de redders op de Spelen in Peking al eens in actie moesten komen.

  De aanwezigheid van de redders is volgens de reglementen van de Internationale Zwemfederatie (FINA) niet eens nodig, maar de plaatselijke wet in Brazilië denkt hier anders over.

  Volgens die wet moet de veiligheid van de zwemmers in het olympisch bad gegarandeerd worden door redders aan de rand van het zwembad. In totaal zijn zo'n 75 Brazilianen aangeworven voor deze taak.

  Uiteraard lijkt hun job overbodig, want de redders kijken toe hoe de beste zwemmers ter wereld door het water klieven. Toch zijn er gevallen mogelijk waarin de redders in actie moeten komen, stelt verantwoordelijke Danielle Marlotte.

  "Bij waterpolo gaat het er soms heel fysiek aan toe en ook bij het schoonspringen komen sommige atleten met een harde smak in het water. Wij staan te allen tijd klaar om bij dergelijke incidenten in actie te komen."

  De geschiedenis lijkt de Brazilianen gelijk te geven, want op de Spelen in 2008 moesten enkele Chinese redders nog in actie komen bij een onzachte landing van een atlete in het schoonspringen.

  Voorlopig zijn er in Rio nog geen incidenten geweest. De 75 Braziliaanse redders mogen dus nog even op hun bevoorrechte positie langs het water van de Spelen genieten.