• home
 • video
 • pas verschenen

  Croenen naar halve finales op 200 meter vlinderslag

  0 / 0
  Louis Croenen heeft zich zonder te overtuigen geplaatst voor de halve finales op de 200 meter vlinderslag in Rio. Croenen zwom de 14e tijd in de reeksen. De halve finales worden vannacht rond 4u Belgische tijd gezwommen. "Ik dacht even dat ik er niet bij zou zijn", zegt een opgeluchte Croenen.

  Louis Croenen moest het in de derde reeks onder meer opnemen tegen de sterke Japanner Seto en tegen niemand minder dan Michael Phelps. Het was Seto die in de eerste wedstrijdhelft het voortouw nam, Croenen vond niet meteen het goeie ritme. Na 100 meter was onze landgenoot zesde.

  Croenen bleef knokken in de achterste gelederen en perste er wel nog een goeie laatste 25 meter uit. Hij tikte aan in 1'56"48, dat is een seconde boven zijn Belgisch record.

  Na drie reeksen was Croenen daarmee tiende, de laatste reeks moest uitsluitsel brengen of zijn chrono volstond voor een plek in de halve finales. Het zag er even slecht uit toen halfweg zeven zwemmers sneller waren dan Croenen, maar in de laatste 50 meter zakten nog enkele jongens weg.

  De 1'56"48 van Croenen bleek uiteindelijk de 14e chrono in de reeksen en goed genoeg voor een plaats in de halve finales. Het is wel duidelijk dat Croenen vannacht rond 4u Belgische tijd uit een ander vaatje zal moeten tappen als hij zich wil plaatsen voor de vooropgestelde finale.

  Croenen: "Het zal een stuk beter moeten in de halve finales"

  Louis Croenen besefte dat het nipt was. "Ik dacht even dat ik er niet bij zou zijn. Mijn race verliep niet zoals ik gewild had. Om een of andere reden was ik in paniek. Als ik straks een kans wil maken, zal het een stuk beter moeten", zegt Croenen.

  Waar liep het mis? "Mijn slagen waren wat te kort, mijn frequentie lag te hoog. Ik was een beetje geforceerd en dat heeft me twee à drie tienden gekost per 50 meter. Het plan was om voluit te gaan tot 150 meter en dan te zien, maar toen lag ik al een stuk achter en dus moest ik gewoon 200 meter voluit zwemmen."

  "Ik heb al gezien dat er 's ochtends vaak snel gezwommen wordt, maar dat het dan 's avonds niet per se nog veel sneller gaat. Hopelijk is dat hier ook het geval en kan ik zelf wel nog een stuk sneller. Dan zit er misschien nog iets moois is."

  "Sowieso ben ik meer een avondzwemmer. Ik denk echt dat ik nog sneller kan. Het is nu belangrijk om goed te rusten en te focussen op de halve finales. Onder de 1'55" moet in principe lukken, maar het komt er niet uit. Misschien vanavond wel. Ik moet vooral niet te veel nadenken nu."