• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische 4x100m-ploeg zesde met BR, 19e goud voor Phelps

  De Belgische ploeg deed het uitstekend.

  De Verenigde Staten zijn het snelste zwemland ter wereld. In de finale van de 4x100 meter vrij veroverden Phelps en co het goud, terwijl de Belgische estafetteploeg zesde werd in een Belgisch record. "Ik denk dat we niet beter hadden kunnen dromen", glunderde Pieter Timmers achteraf.

  In vergelijking met de reeksen schudde Ronald Gaastra de opstelling van het Belgische estafetteteam dooreen. Emmanuel Vanluchene kwam in de ploeg en Glenn Surgeloose werd de startzwemmer. België miste zijn start niet en wisselde als zesde na 48"73.

  Frankrijk had de kopstart genomen, maar de VS volgde op de voet. Michael Phelps zette een snelle 47"12 neer, waardoor de Amerikanen halfweg aan de leiding lagen. Jasper Aerents (48"47) zwom sneller dan in de reeksen en behield de aansluiting met de tegenstand.

  De Verenigde Staten controleerden daarna de wedstrijd en kwamen nooit meer in de problemen. Zo pakte Michael Phelps zijn negentiende gouden medaille. De meest succesvolle olympiër aller tijden heeft nog vier kansen om zijn totaal verder aan te dikken.

  Vanluchene (48"82) zorgde ervoor dat de achterstand van slotzwemmer Pieter Timmers beperkt bleef. Die perste een 47"75 uit zijn lijf, waardoor België uiteindelijk zeer mooi zesde werd in een nationaal record (3'13"75).

  Felicitaties van de coach:

  Timmers: "Hadden niet beter kunnen dromen"

  • Glenn Surgeloose: "Het is prachtig. We werden niet weggeblazen. We deden mee en konden Brazilië net niet pakken."
  • Jasper Aerents: "Iedereen was op niveau. Op de WK’s in 2013 en 2015 waren we negende en was er altijd wel eentje die minder was. Nu zetten we allemaal scherpe tijden neer en doen we mee met de toplanden."
  • Emmanuel Vanluchene: "Wat een race, ongelooflijk. Het was lang geleden dat ik nog zoveel mensen boven mij zag tijdens een wedstrijd. De finale zwemmen op de Spelen: dit was een droom die uitgekomen is."
  • Pieter Timmers: "Ik denk dat we niet beter hadden kunnen dromen. Ik zei vooraf tegen jongens: "De finale was het doel en hier staan we nu. We hebben niks te verliezen, ga er gewoon voor"."
  De uitslag:
  1.Verenigde Staten (Dressel, Phelps, Held, Adrian)3'09"92
  2.Frankrijk (Metella, Gilot, Manaudou, Stravius)3'10"53
  3.Australië (Roberts, Chalmers, Magnussen, McEvoy)3'11"37
  4.Rusland3'11"64
  5.Brazilië3'13"21
  6.België (Surgeloose, Aerents, Vanluchene, Timmers)3'13"57
  7.Canada3'14"35
  8.Japan3'14"48

  Beelden van de race en reacties: