• home
 • video
 • pas verschenen

  Phelps doet vanavond een gooi naar een 19e gouden medaille

  Phelps gaat op zoek naar een 19e gouden medaille.

  Michael Phelps duikt vanavond het olympisch zwembad in voor de 4x100 meter, mogelijk al vanaf de reeksen. Met het Amerikaanse estafetteteam mikt hij op het hoogste schavotje. "Maar er zijn drie of vier landen die kans maken", zegt de 18-voudige olympische kampioen.

  Vanavond staan de reeksen van de 4x100m vrije slag op het programma. Daarin treden niet alleen de Belgische mannen aan, maar ook de Amerikanen. Alle ogen zullen gericht zijn op Michael Phelps, de meest succesvolle olympiër aller tijden.

  De 31-jarige Phelps neemt voor de vijfde keer deel aan de Zomerspelen, in het verleden veroverde hij al 18 gouden medailles, maar ook 2 zilveren en 2 bronzen exemplaren.

  De Amerikaan, die weer helemaal terug is na een drankprobleem en een depressie, hoopt zijn totaal dit jaar nog wat aan te dikken, te beginnen met de estafette.

  "Ik heb al sinds 2004 de eer gehad om deel uit te maken van de Amerikaanse ploeg", vertelt Phelps. "Hopelijk krijg ik opnieuw die kans. Het is altijd een snelle wedstrijd en er gebeuren vaak gekke dingen."

  In 2008 en 2012 was de finale van de 4x100 meter een strijd tussen de Verenigde Staten en Frankrijk. Dit jaar ziet Phelps meer concurrenten. "Er zijn drie of vier landen die kans maken. Australië heeft een grote stap vooruit gezet en er zijn veel jonge kerels op de voorgrond getreden."

  Of Phelps al meteen in de reeksen in actie komt, is nog koffiedik kijken. "Ik weet dat de coach de snelste zwemmers zal opstellen", blijft hij vaag. "Ik kijk ernaar uit om zelf te zwemmen of toe te kijken."