• home
 • video
 • pas verschenen

  Nikiforov: "Voor woensdagavond nog twee kilo kwijtspelen"

  Toma Nikiforov gaat voor een medaille in Rio.

  0 / 0
  Voor het judotoernooi bij de zwaargewichten is het nog even wachten tot donderdag. Toma Nikiforov is daarin de Belgische hoop op een medaille. "Tegen de weging op woensdagavond moet ik nog twee kilogram kwijtspelen, maar ik heb alles tot in de puntjes voorbereid."

  Nikiforov (23) was vorig jaar op het wereldkampioenschap judo nog goed voor een bronzen medaille bij de zwaargewichten (-100 kilogram). Die prestatie hoopt de Waal nu op zijn minst te evenaren op de Olympische Spelen.

  Nikiforov treedt donderdag aan tegen de Iraniër Javad Mahjoub en kijkt met vertrouwen uit naar zijn eerste kamp. "Ik ken mijn tegenstander door en door. Drie jaar geleden heb ik nog van hem verloren, maar nu is er veel veranderd."

  "Ik ben hier gisteren aangekomen, want ik had eerst nog een trainingstage buiten het olympisch dorp. Dat was volgens mij een goed idee, want op die manier heb ik me goed kunnen voorbereiden weg van alle heisa."

  "Met mijn trainers heb ik een tactisch plannetje uitgedokterd en ik hoop mijn eerste gevecht te winnen. Daarna bekijken we het wedstrijd per wedstrijd. Al heeft de gouden medaille van Greg van Avermaet wel voor de nodige stimulans gezorgd."

  "Ook de aanwezigheid van mijn familie is een belangrijk gegeven. Nu rest er mij enkel nog twee kilogram te verliezen tegen de weging op woensdagavond en dan ben ik er helemaal klaar voor. De dag na zo'n weging voel ik me dan helemaal topfit."