• home
 • video
 • pas verschenen

  Nieuw hoofdstuk in dopingsaga: Jefimova start en zwemt naar tweede plaats

  Jefimova komt vanavond al in actie.

  Er lijkt maar geen einde te komen aan de soap rond de Russische atleten. Joelia Jefimova heeft dan toch groen licht gekregen om deel te nemen aan de 100 meter schoolslag. Op de koop toe zwom ze in de reeksen naar de tweede tijd.

  Joelia Jefimova zat in het verleden een dopingschorsing van zestien maanden uit. Daardoor was ze niet welkom op de Olympische Spelen, liet de Internationale Zwemfederatie FINA twee weken geleden weten.

  Maar Jefimova trok naar het Internationaal Sporttribunaal TAS om die uitsluiting aan te vechten. Het TAS gaf de 24-jarige Jefimova gelijk. "Je kunt niet iemand twee keer straffen voor hetzelfde vergrijp", klonk het een paar dagen geleden.

  Enkele uren voor de reeksen van de 100 meter schoolslag worden afgewerkt, prijkt Jefimova nu plots gewoon op de startlijst. De Russin is een van de concurrentes van Fanny Lecluyse.

  Eerder dit jaar werd Jefimova overigens betrapt op het gebruik van meldonium, het verboden product waar ook Maria Sjarapova op betrapt werd. Die schorsing is volgens haar advocaat al afgelopen.

  Tweede plaats in de reeksen

  Op de koop toe realiseerde Jefimova ook nog eens de tweede tijd van alle deelneemsters in de reeksen. De viervoudige wereldkampioene zwom een tijd van 1'05"79 en deed daarmee slechts een seconde slechter dan de Amerikaanse Lily King.

  De Russin kon wel op weinig sympathie rekenen, want ze moest het zwembad verlaten onder boegeroep. Ook bij enkele andere zwemsters was er wrevel tegenover Jefimova. Wordt ongetwijfdeld vervolgd in de finale van de 100m schoolslag.

  Ook Morozov en Lobintsev kregen startrecht

  Jefimova was niet de enige Russische zwemmer die naar het TAS trok. Vladimir Morozov en Nikita Lobintsev volgden haar voorbeeld en ook zij kregen gelijk. De FINA ontkende dat in eerste instantie nog, maar intussen zijn hun namen in alle stilte toegevoegd aan de startlijsten.

  Het IOC deelde later op de dag mee dat er nu 278 Russische sporters mogen meedoen in Rio. Dat zijn er zeven meer dan vorige donderdag, toen het IOC 271 namen bekendmaakte. De zeven, onder wie de genoemde zwemmers, verkregen hun startrecht door allerlei beroepsprocedures.