• home
 • video
 • pas verschenen

  Kelmendi schenkt Kosovo allereerste olympische medaille: meteen goud

  Kelmendi kampte in Londen nog onder de Albanese vlag.

  Judoka Majlinda Kelmendi (25) heeft voor een primeur gezorgd op de Olympische Spelen. De Kosovaarse klopte de Italiaanse Odette Giuffrida in de finale van de halflichtgewichten (-52 kg) en bezorgt Kosovo zo zijn allereerste olympische medaille.

  In de halve finale was Kelmendi te sterk voor de Japanse Misato Nakamura met yuko. Kosovo was toen al zeker van zijn eerste medaille, maar het sprookje kon nog mooier worden. 

  In de finale gaf ze haar toernooi nog wat extra glans geven door in de finale de Italiaanse Giuffrida te verslaan, opnieuw met een yuko. De eerste Kosovaarse medaille heeft dus meteen een gouden kleurtje.

  Kelmendi moest in 2012 nog voor de Albanese nationaliteit kiezen om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Sinds 2013 kampt ze onder Kosovaarse vlag. Op de wereldkampioenschappen in Rio van dat jaar behaalde ze ook al de gouden medaille.