• home
 • video
 • pas verschenen

  Italiaan viert zijn olympische titel in het judo met een salto

  Basile wist met zijn vreugde geen blijf na zijn zege.

  0 / 0
  Fabio Basile heeft voor een verrassing van formaat gezorgd. In de klasse tot 66 kilogram nam hij de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Baul An te grazen. De 21-jarige Italiaan stond voor het eerst in de finale van een groot toernooi.

  Basile, de nummer 26 van de wereld, was in een begenadigde dag. Zijn eerste drie kampen won hij telkens met ippon en op weg naar de finale versloeg hij onder meer de nummer twee van de wereld, de Mongool Tumurkhuleg Davaadorj.

  In de finale stond Basile oog in oog met de regerende wereldkampioen Baul An, maar de Italiaan bleef zijn typische stijl trouw: energiek en extravert. Het leverde hem de olympische titel op met een mooie ippon.

  Na zijn overwinning wist Basile met zijn vreugde geen blijf. Hij vierde zijn zege met een salto en zocht nadien de tribunes op om er zijn supporters te groeten.

  Rio ligt de Italiaanse judoka's duidelijk veel beter dan Londen. Vier jaar geleden verzamelden de Italianen amper één bronzen medaille, terwijl er nu al een gouden en een zilveren medaille gewonnen werd. Onze landgenoot Jasper Lefevere sneuvelde in de eerste ronde.

  Het podium
  1.Fabio Basile (Ita)
  2.Baul An (ZKo)
  3.Rishod Sobirov (Oez) en Masashi Ebinuma (Jap)