• home
 • video
 • pas verschenen

  Hagino doorbreekt Amerikaanse hegemonie op 400 meter wisselslag

  Hagino heeft 20 jaar Amerikaanse dominantie doorbroken.

  0 / 0
  Kosuke Hagino is de eerste niet-Amerikaan sinds 1996 die de 400 meter wisselslag op zijn naam weet te schrijven. De 21-jarige Japanner, die vier jaar geleden al goed was voor brons op het nummer, hield de Amerikaan Chase Kalisz af.

  In afwezigheid van Ryan Lochte, die zich niet had weten te plaatsen op de Amerikaanse trials waardoor hij zijn olympische titel niet kon verdedigen, en Michael Phelps moest Chase Kalisz de eer van de Verenigde Staten hoog houden. In de reeksen was hij ook de snelste.

  Maar in de finale was het al Japan dat de klok sloeg. De Japanse wereldkampioen Daiya Seto lag na 100 meter aan kop, maar 50 meter verder nam Hagino het commando over. Hij zou de leiding niet meer afstaan.

  Hagino haalde het in een tijd van 4'06"05, de derde snelste 400 meter wisselslag aller tijden. Kalisz eindigde tweede en Seto maakte het Japanse feest compleet door het brons te pakken.

  Met zijn overwinning maakt Hagino een einde aan de Amerikaanse hegemonie op het nummer. In 1996 en 2000 zette Tom Dolan de toon met twee olympische titels. Daarna mocht Michael Phelps twee keer op het hoogste schavotje staan en in 2012 was Ryan Lochte de beste.

  Vanavond duikt Hagino, net als onze landgenoot Glenn Surgeloose, opnieuw het zwembad in voor de 200m vrije slag.

  Het podium:
  1.Kosuke Hagino (JAP)
  2.Chase Kalisz (USA)
  3.Daiya Seto (JAP)