• home
 • video
 • pas verschenen

  Finale te hoog gegrepen voor Buys: "Ik wist wel dat het hier zou eindigen"

  Buys scherpte in de reeksen haar Belgische record aan tot 57"91.

  0 / 0

  Buys scherpte in de reeksen haar Belgische record aan tot 57"91.

  Kimberly Buys heeft niet kunnen stunten op de 100 meter vlinderslag. Met een tijd van 58"63 eindigde onze landgenote als achtste en laatste in haar halve finale. Buys opende snel, maar kon haar inspanning niet volhouden tot het einde.

  In de reeksen liet Buys 57"91 optekenen, waarmee ze een flinke hap van haar Belgische record nam, maar die prestatie kon ze in de halve finales niet herhalen. "Ik wist bijna zeker dat het hier zou eindigen. Een finaleplaats is net iets te hoog gegrepen voor mij", klonk het in een eerste reactie.

  "Maar als je in de reeksen onder de 58 seconden duikt, dan hoop je dat 's avonds opnieuw te doen", gaf Buys toe, die een heel snelle eerste 50 meter (26"75) liet optekenen. "Ik mocht sneller starten, maar alleen als ik het kon volhouden. Na 70 meter voelde ik echter dat het op was."

  Het toernooi van Buys zit er op. Was Rio haar laatste kunstje? "Ik ga sowieso nog een jaar door en combineer het zwemmen met mijn studie. Volgend jaar staat het WK op het programma, dat is ook een vrij groot toernooi."

  Van alle halvefinalistes zwom Buys de vijftiende tijd op zestien deelnemers.

  Gaastra: "Snelle eerste 50 meter heeft iets te veel energie gekost"

  Voor coach Ronald Gaastra waren de Spelen van Buys al geslaagd. "We waren al heel blij dat we de halve finales bereikt hadden en het Belgisch record is een mooie bonus. Kimberly mag dus op een prima toernooi terugblikken."

  De keuze om snel te starten was vooraf afgesproken, maar draaide uiteindelijk niet goed uit. "Kimberly kan makkelijk snelheid maken en als je kansen ziet, dan moet je iets proberen. Maar de snelle start heeft iets te veel energie gekost."

  Tweet van coach Gaastra: