• home
 • video
 • pas verschenen

  Australiër Horton laat Chinese titelverdediger Yang in tranen achter

  Horton is blij met zijn gouden plak.

  Mack Horton heeft de olympische titel binnengehaald op de 400 meter vrije slag. De 20-jarige Australiër bleef de Chinese titelverdediger Sun Yang voor.

  Horton stelde zich 300 meter lang tevreden met een rol in de schaduw van de Brit James Guy en de Amerikaan Conor Dwyer, maar tikte als eerste aan bij het laatste tussenpunt en behield de leiding tot aan de finish, waarin hij Sun Yang achter zich hield.

  Voor Horton is het meteen bingo op zijn eerste Olympische Spelen. "Dit moet ik even laten bezinken voor ik alles goed en wel zal beseffen", zegt de Australiër. "Ik zwem later in de week nog een paar wedstrijden, dus zal ik snel wat moeten relaxen, zodat ik me weer kan concentreren. Maar hoe dan ook: dit is overweldigend."

  De Chinees Sun Yang stond na de race te huilen. "Als je naar mijn kwaliteiten kijkt, had ik moeten winnen. Ik heb enorm hard getraind in de aanloop naar Rio", zegt Yang, die in Londen 2012 twee gouden medailles sprokkelde.

  Uitslag 400m vrij (mannen):

  1. Mack Horton (Aus) 3'41"55
  2. Sun Yang (Chi) 3'41"68
  3. Gabriele Detti (Ita) 3'43"49