• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor over wegrit: "Ik kruis Alejandro Valverde met stip aan"

  Kan Alejandro Valverde straks winnen in Rio?

  Vanmiddag staat in Rio meteen de olympische wegrit op het programma. Sporza-wielerjournalist Christophe Vandegoor blikt vooruit op de wedstrijd. Hij laat zijn licht schijnen over het parcours, de Belgen en de favorieten.

  Christophe Vandegoor in een notendop:

  • Zwaartepunt van parcours ligt in laatste drie lussen.
  • Het wordt een moeilijk controleerbare koers.
  • Alejandro Valverde met stip bij de favorieten.

  Het parcours: "Je moet absoluut goed kunnen klimmen"

  "Het grootste zwaartepunt ligt in de laatste drie lussen", zegt Christophe Vandegoor over het parcours. "In het begin van de wedstrijd rijdt men weg van Rio, richting het regenwoud. Daar zijn een paar hellingen, maar ik verwacht niet dat die beslissend zullen zijn.

  "Dan komen de renners terug richting Copacabana en daar ligt die col met twee schuifjes van acht procent gemiddelde stijging. Bij het testevent vorig jaar hadden de renners het daar al over, dat is te vergelijken met een Alpen- of Pyreneeënetappe in de Tour.”

  "Serge Pauwels heeft dat perfect samengevat: "Het is te vergelijken met de Tour-rit naar Culoz, met de Grand Colombier. Die werd gewonnen door Pantano (foto). Dat wil dus zeggen dat je absoluut moet kunnen klimmen.""

  De Belgen: "Wellens moet wachten tot diep in de finale"

  Wat mogen we verwachten van de Belgen? "Philippe Gilbert deed de verstandigste uitspraak: "Je kunt hier vooraf niks zinnigs over zeggen". Niemand weet hoe de wedstrijd zal verlopen", zegt Vandegoor.

  "Wie zal meeglijden met een lange vlucht? Zal die vlucht standhouden? Wordt het zoals typisch op een WK beslist in de finale: Froome, Thomas, Pantano of misschien Uran op de slotklim? Het is koffiedik kijken."

  "Het is een zwaar parcours en de wedstrijd is 250 kilometer lang. Aangezien de teams ook maar uit vijf renners bestaan, wordt het moeilijk om de koers te controleren."

  "Tim Wellens moet wachten tot diep in de finale. Drie renners mogen meeglippen: Pauwels, Van Avermaet en Gilbert. Dan is de vraag: houdt de vroege vlucht stand of niet?"

  De favorieten: "Kruis Valverde met stip aan"

  Welke namen moeten we straks in de gaten houden? "Een paar renners zijn echt al een jaar lang bezig met deze wedstrijd. Weinig mensen spreken over Daniel Martin, maar hij vertrouwde me in december al toe dat het parcours op zijn lijf geschreven is en dat het voor hem een unieke kans is om te winnen", zegt Vandegoor.

  "Ook Vincenzo Nibali. Die heeft een zwakke Tour gereden, maar je kunt er donder op zeggen dat hij meedoet voor de medailles."

  "De Colombianen hebben misschien wel het sterkste blok. Chris Froome (foto)? Die heeft gezegd dat hij in dienst zal rijden van Geraint Thomas, maar kan Thomas zo'n lange klim aan? Voorts denk ik ook aan Aru, Bardet, ... de echte klimmers dus. Met stip kruis ik iemand aan die bergop kan rijden én kan finishen: Alejandro Valverde."