• home
 • video
 • pas verschenen

  Slechts 9 Belgische atleten tekenen present op de openingsceremonie

  Olivia Borlée voert de Belgische delegatie aan.

  0 / 0

  Olivia Borlée voert de Belgische delegatie aan.

  De parade van de atleten vormt één van de hoogtepunten van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Koning Filip, koningin Mathilde en oud-IOC-voorzitter Jacques Rogge konden wel maar voor een kleine Belgische delegatie applaudisseren. Olivia Borlée kreeg als vlaggendraagster acht Belgische sporters in haar zog in het Maracanã-stadion.

  Delegatieleider Eddy De Smedt had enkele weken geleden nog laten verstaan dat zo'n 60 van de 106 Belgische atleten hun opwachting zouden maken op de openingsceremonie, maar dat bleek vandaag toch een overschatting te zijn.

  De atleten die in de tred van vaandeldraagster Olivia Borlée volgden, waren op twee handen te tellen. Ook enkele Belgische coaches en officials stapten mee in de colonne.

  Sommige afwezige landgenoten kunnen wel verzachtende omstandigheden inroepen. Zo moeten onder meer de wielrenners, roeier Hannes Obreno en judoka Charline Van Snick vanmiddag al vol aan de bak. Anderen, zoals de taekwondoka's, reisden pas vanochtend af naar Brazilië.

  De 75.000 toeschouwers in het Maracanã-stadion konden zich, naast de intrede van de karige Belgische delegatie, ook opwarmen aan enkele supersterren. Zo voerden Michael Phelps, Andy Murray en Rafael Nadal hun nationale delegaties aan. Die andere vedette, Usain Bolt, had minder zin in een avondwandelingetje.

  De Belgische sporters op de openingsceremonie:

  • Olivia Borlée (atletiek)
  • Yuhan Tan (badminton)
  • Lianne Tan (badminton)
  • Robin Ramaekers (boogschieten)
  • Nicolas Colsaerts (golf)
  • Chloé Leurquin (golf)
  • Seppe Van Holsbeke (schermen)
  • Basten Caerts (zwemmen)
  • François Heersbrandt (zwemmen)

  Bekijk hier de intrede van de Belgische delegatie:

  Enkele foto's van de parade: