Ga naar de inhoud

Openingsceremonie met groen tintje, boegeroep voor voorzitter organisatiecomité

 za 6 augustus 2016 05:31
Groene olympische ringen sieren het Maracanã-stadion.
Geen honderden synchrone trommelaars of Rowan Atkinson als keyboardspeler, maar wel een symbolische openingsceremonie in het teken van ecologie en diversiteit in het Maracanã-stadion. IOC-voorzitter Thomas Bach prees de levensvreugde van de Brazilianen, terwijl de voorzitter van het Braziliaanse organisatiecomité op boegeroep getrakteerd werd.

De openingsceremonie in het mythische Maracanã-stadion stond niet in het teken van grandeur, maar wel van ecologie, diversiteit en levensvreugde. De Brazilianen wilden aantonen dat ook met minder middelen iets moois gecreëerd kan worden.

Na een reis door de Braziliaanse geschiedenis werden problemen zoals de wereldwijde agressie en de klimaatopwarming niet uit de weg gegaan. De olympische ringen kleurden groen én tijdens de parade van de deelnemende landen kreeg elke sporter een zaadje mee om in het midden van het stadion te planten.

De Belgische delegatie was met negen atleten aan de magere kant (zie: Lees ook), maar onder meer vlaggendragers Michael Phelps en Andy Murray bezorgden de toeschouwers toch waar voor hun geld.

IOC-voorzitter: "Eén universele olympische regel: we zijn allemaal gelijk"

Na de parade van de atleten was het uitkijken naar de speeches van IOC-voorzitter Thomas Bach en Carlos Nuzman, de voorzitter van het Braziliaanse organisatiecomité.

Bach loofde tijdens zijn betoog de passie voor sport en de levensvreugde bij de Brazilianen tijdens een moeilijke periode: "Alle Brazilianen kunnen trots zijn. Met de Spelen als katalysator hebben jullie in zeven jaar bereikt waar generaties voor jullie enkel maar van konden dromen."

"Jullie hebben Rio omgevormd tot een moderne metropolis. Mijn bewondering is nog groter, omdat jullie daarin slaagden op een heel moeilijk moment in de Braziliaanse geschiedenis. We hebben altijd in jullie geloofd."

"We leven in een wereld vol crisissen en onzekerheid. Ons olympische antwoord daarop is één universele regel: we zijn allemaal gelijk."

Bach verwelkomde ook het team van vluchtelingen hartelijk in Rio: "Welkom, jullie zenden een boodschap van hoop naar miljoenen vluchtelingen in de wereld."

Zijn Braziliaanse collega Carlos Nuzman verging het iets minder goed. Hij werd op boegeroep getrakteerd toen hij de rol van de Braziliaanse overheid bij de Olympische Spelen prees.

Boegeroep voor de voorzitter van het Braziliaanse organisatiecomité:

Opvallend: marathonloper De Lima steekt olympische vlam aan

Niet voetballegende Pelé, maar voormalig marathonloper Vanderlei de Lima kreeg nadien de eer om het olympisch vuur te ontsteken. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene liep de Braziliaan na 35 kilometer ruim aan de leiding in de marathon toen hij door een Ierse priester van de weg werd geduwd. Door het oponthoud zag De Lima een olympische titel in rook opgaan en moest hij tevreden zijn met brons. Acht jaar na datum krijgt hij wel zijn gloriemoment.