• home
 • video
 • pas verschenen

  Controversiële olympisch kampioen Peking overleeft reeksen 400m vrije slag niet

  Park Taeh-wan zat een dopingschorsing uit van 18 maanden.

  De 400m vrije slag is met de uitschakeling van Park Taeh-wan een olympisch kampioen armer. De winnaar in Peking zwom in de reeksen pas de tiende tijd en dat was onvoldoende voor de kwalificatie voor de finale. Park legde in 2014 nog een positieve dopingtest af en moest afgelopen maanden hopen op het TAS om deel te nemen in Rio.

  Park Taeh-wan was in 2008 de eerste olympische zwemkampioen van Zuid-Korea. De 26-jarige zwemmer schitterde ook in Londen en behaalde daar twee zilveren medailles.

  In de nasleep van die Olympische Spelen in Londen testte de Zuid-Koreaan positief op testosteron. Hierdoor werd hij door de Internationale Zwemfederatie (FINA) voor 18 maanden geschorst.

  Het Olympisch Comité van Zuid-Korea (KOC) besliste evenwel dat elke dopingzondaar voor drie jaar lang zijn land niet mag vertegenwoordigen. Op die manier mocht Park de Olympische Spelen in Rio zo goed als zeker op zijn buik schreven. Dankzij een rechtzaak bij het TAS verkreeg hij alsnog het startrecht.

  Maar echt lang heeft het liedje voor Park in Rio dus niet geduurd. De Zuid-Koreaan kwam met 3'45"63 niet verder dan een tiende plaats in de reeksen. Net niet genoeg dus om met de beste acht mee te strijden voor de medailles in de finale.